Οι λόγοι της αναδίπλωσης Ομπάμα

 Οι λόγοι της αναδίπλωσης Ομπάμα

 

Το ενδεχόμενο της εσωτερικής αμφισβήτησης της πολιτικής που ακολουθείται απέναντι στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, αλλά και η έλλειψη πολιτικής νομιμοποίησης σε διεθνές επίπεδο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ φαίνεται ότι οδήγησαν τον Μπάρακ Ομπάμα σε υπαναχώρηση.

Το διάγγελμα του Σαββάτου προκάλεσε αμηχανία και ερωτηματικά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και διεθνώς. Ο αμερικανός πρόεδρος ουσιαστικά ανακοίνωσε ότι βάζει «φρένο» στα σχέδια για άμεση επέμβαση στη Συρία ζητώντας την έγκριση του Κογκρέσου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το εσωτερικό μέτωπο

Το κύμα αντιδράσεων που υπάρχει στο εσωτερικό του αμερικανικού κογκρέσου, κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και από τους Δημοκρατικούς, φαίνεται ότι είναι ένας από τους παράγοντες της αναδίπλωσης του αμερικανού προέδρου.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μακέιν, «ιέρακας» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απορρίπτει το σχέδιο Ομπάμα ως ημίμετρο και ζητεί πιο δυναμική παρέμβαση με ανατροπή του καθεστώτος.

Στον αντίποδα, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, του κόμματος του Ομπάμα υπάρχουν φωνές κατά οποιασδήποτε επέμβασης. Παρά τα στοιχεία που επικαλείται ο Αμερικανός πρόεδρος ότι κατέχουν οι υπηρεσίες του και αποδεικνύουν τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αναφέρουν πως η συζήτηση και η ψηφοφορία στο κογκρέσο δεν θα είναι «περίπατος» για τον Ομπάμα.

Ένας ακόμη λόγος -που και ο ίδιος ο Ομπάμα αναγνώρισε στο διάγγελμά του- είναι η κόπωση του αμερικανικού λαού από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ από το 2001, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και της Αλ Κάιντα, δεν έχουν σταματήσει να εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο. Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη είναι τα θέατρα των αμερικανικών επιχειρήσεων έχοντας στοιχίσει τις ζωές χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών.

Ο διεθνής παράγοντας

Το Σάββατο η Ρωσία, ο στενότερος σύμμαχος της Συρίας και υποστηρικτής του Άσαντ, αύξησε την πίεσή της προς τις ΗΠΑ, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης που επιθυμούν επέμβαση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιώντας οξείς τόνους κατά του αμερικανού προέδρου έκανε λόγο περί «ηλίθιων ισχυρισμών Ομπάμα», κάτι που αύξησε την πίεση προς τις ΗΠΑ και έδειξαν ότι η Ρωσία σε αυτή την περίπτωση δεν θα παρακολουθήσει ως απλός παρατηρητής τις εξελίξεις.

Είχε, βεβαίως, προηγηθεί η ήττα του Ντέιβιντ Κάμερον στην ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου. Το γεγονός ότι ο πιο παραδοσιακός και ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ δεν θα ακολουθήσει για πρώτη φορά σε μια στρατιωτική επιχείρηση δημιουργεί πρόβλημα.

Η μόνη μεγάλη χώρα και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική Ομπάμα είναι η Γαλλία, κυρίως λόγω της προθυμίας του Φρανσουά Ολάντ για στρατιωτική επέμβαση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε το Σάββατο επί 40 λεπτά και με τον Γάλλο ομόλογό του και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ζητήσει έγκριση από το Κογκρέσο. Ωστόσο και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός ενεργός σύμμαχος των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας του να ζητήσει ψήφο από τη Βουλή κάτι που δεν προβλέπεται όμως από το Σύνταγμα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ