Ο Πούτιν θα ηγηθεί των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα – Τα σενάρια για τον πόλεμο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σχολείο σε χωριό στην ανατολική Ουκρανία σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται σήμερα να τιμήσει την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ηγηθεί των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να προεδρεύσει των εορτασμών της χώρας για την Ημέρα της Νίκης. Η κύρια εκδήλωση θα είναι η καθιερωμένη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας με στρατεύματα, άρματα μάχης, ρουκέτες και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ο Πούτιν αναμένεται επίσης να κάνει μια ομιλία το μεσημέρι που θα μπορούσε να προσφέρει ενδείξεις για το μέλλον του πολέμου.

Σε μια ανάλυση για τον Observer, ο ανταποκριτής του Guardian, Andrew Roth, γράφει ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει το βήμα για να ανανεώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δραματικές επιλογές περιλαμβάνουν κλιμάκωση μέσω επίσημης κήρυξης πολέμου ή γενικής επιστράτευσης ή αποκλιμάκωση με την κήρυξη της νίκης.

Εναλλακτικά, ο Πούτιν θα μπορούσε να προσφέρει ένα «σάντουιτς», όπως το έθεσε ένας αναλυτής, που να επαινεί τη «νίκη» του ρωσικού στρατού ενώ προετοιμάζει τον πληθυσμό για μια σκληρή και οδυνηρή σύγκρουση ως status quo.

Ειδικά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να ανακοινώσει μαζική κινητοποίηση ή ακόμη και να κηρύξει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, καλώντας προσωπικό και χρησιμοποιώντας πόρους που δεν αξιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο χάρτης των επιχειρήσεων στην Ουκρανία

 

«Η Ρωσία έχει ήδη προχωρήσει σε μυστική κινητοποίηση και ετοιμάζεται να ανακοινώσει ανοιχτή επιχείρηση στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, σε συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στο ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο New Times. «Είμαι πολύ περίεργος: πώς θα το εξηγήσουν αυτό στους δικούς τους ανθρώπους;».

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει κινητοποίηση, αν και ορισμένοι Ρώσοι διέρρευσαν έγγραφα και κρατικές εντολές που σχετίζονται με μια πιθανή κινητοποίηση στο Διαδίκτυο. Ορισμένα γραφεία στρατολογίας έχουν γίνει στόχος εμπρηστικών επιθέσεων από τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου ενός στο απομακρυσμένο Nizhnevartovsk την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι φήμες για επερχόμενη κινητοποίηση αυξάνονται.

«Η κήρυξη κινητοποίησης θα κάνει αυτόν τον πόλεμο εξαιρετικά αντιδημοφιλή», είπε ο Πάβελ Λούζιν, Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Αναρωτήθηκε επίσης εάν θα ήταν «τεχνικά δυνατό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ