Ο Ομπάμα κατακρίνει αντι-ομοφυλοφιλικό νόμο

Ο Ομπάμα κατακρίνει αντι-ομοφυλοφιλικό νόμο

Με έντονο τρόπο επέκρινε ο Μπαράκ Ομπάμα την απόφαση της κυβέρνησης της Ουγκάντα να υπογράψει στο εγγύς μέλλον νομοσχέδιο το οποίο θα ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία.

«Ως χώρα και ως λαός οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σταθερά υπέρ της προστασίας των θεμελιωδών ελευθεριών και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι τόσο βαθιά απογοητευμένος με την απόφαση της Ουγκάντας να θεσπίσει νομοθεσία που θα ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία», αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα, Μουσεβενί Γιοβερί, ανέφερε μόλις την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο.

«Όπως έχουμε μεταφέρει στον πρόεδρο Μουσεβενί, η τυχόν θέσπιση της εν λόγω νομοθεσίας θα περιπλέξει τις πολύτιμες σχέση μας με την Ουγκάντα» σημείωσε ο Ομπάμα.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που τιμωρεί την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά με πολλά έτη φυλάκισης που μπορεί να φτάσουν έως και σε ισόβια κάθειρξη, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Ουγκάντας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προτάθηκε για πρώτη φορά το 2009, η ετυμηγορία κατά ανώτατο όριο ήταν η θανατική ποινή. Η σχετική “ποινική ρήτρα” τέθηκε πάντως στο αρχείο λόγω της διεθνούς πίεσης από τους δυτικούς ηγέτες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ