Ο κυκλώνας Γκονζάλο «χτυπάει» τις Βερμούδες

Ο κυκλώνας Γκονζάλο «χτυπάει» τις Βερμούδες

Ο κυκλώνας Γκονζάλο πλήττει από το βράδυ της Παρασκευής το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βερμούδων με μεγάλα κύματα, καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρές ριπές ανέμων, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους κυκλώνες.

Το τοίχωμα του ματιού του κυκλώνα όπου πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι στροβιλιζόταν τις προηγούμενες ώρες σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του νησιωτικού συμπλέγματος με συνεχείς ανέμους ταχύτητας 185 χιλιομέτρων ανά ώρα.

«Τουλάχιστον ένα μέρος του νησιού, αν όχι ολόκληρο το νησί, πρόκειται να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα» δήλωσε ο ειδικός του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης των ακραίων καιρικών φαινομένων Στέισι Στιούαρτ. «Είναι ένα πολύ μεγάλο μάτι» συμπλήρωσε.

Ο Γκονζάλο που είναι η ισχυρότερη καταιγίδα η οποία χτυπά το μικρό αρχιπέλαγος του Ατλαντικού την τελευταία δεκαετία αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 4 την Πέμπτη μεταφέροντας ανέμους ταχύτητας 230 χιλιομέτρων την ώρα, αλλά προσεγγίζοντας τις ακτές του συμπλέγματος των Βερμούδων την Παρασκευή, αποδυναμώθηκε και η αποδυνάμωσή του θα συνεχιστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Γκονζάλο χτυπά το υπερπόντιο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ηνωμένου Βασιλείου που βρίσκεται 1.030 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και ενώ η τοπική κοινωνία εξακολουθεί να αναρρώνει από την τροπική καταιγίδα Φέι, που σάρωσε τα νησιά νωρίς την περασμένη Κυριακή με ανέμους ταχύτητας 110 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο κυβερνήτης των Βερμούδων Τζορτζ Φέργκιουσον συνέστησε στους περίπου 65.000 κάτοικους της επικράτειας να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να παρακολουθούν τα δελτία έκτακτης ανάγκης. «Εύχομαι σε όλους ότι καλύτερο, για τις επόμενες 24 ώρες. Καλή τύχη» ανέφερε ο κυβερνήτης του νησιωτικού συμπλέγματος.

Ο Γκονζάλο είναι ο πρώτος κυκλώνας κατηγορίας 4 στον Ατλαντικό από το 2011. Ο κυκλώνας Φαμπιάν που σφυροκόπησε τις Βερμούδες το 2003 και προκάλεσε ζημιές ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν μια καταιγίδα κατηγορίας 3.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: twitter@itvnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ