Ο Κι-μουν καταδικάσε τις επιθέσεις με χημικά

Ο Κι-μουν καταδικάσε τις επιθέσεις με χημικά

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, καταδίκασε τις τέσσερις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, για τις οποίες η ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ έχει αξιόπιστες αποδείξεις ότι έλαβαν χώρα, αναφέρεται στην τελική έκθεση για τη χρήση χημικών στη χώρα.

«Τονίζω, με βαθιά ανησυχία, ότι η ομάδα συνέλεξε στοιχεία και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων σε αρκετές περιπτώσεις και σε πολλές τοποθεσίες, κατά αμάχων και στρατιωτικών στόχων», δήλωσε ο Μπαν.

Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με τα πορίσματα της έκθεσης, σημειώνοντας ότι βάσει των καταθέσεων μαρτύρων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων, παρά το γεγονός ότι δεν επιτράπηκε στην ομάδα των ερευνητών να έχει πρόσβαση στις ακριβείς θέσεις των επιθέσεων.

«Παρόλο που η αποστολή δεν ήταν σε θέση να ελέγξει κάθε πτυχή αυτών των ισχυρισμών, η εκτίμησή της είναι ότι πιθανώς έγινε χρήση χημικών όπλων», είπε ο Μπαν.

Ο γενικός γραμματέας κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να τιμωρήσουν τους δράστες, τονίζοντας ότι αποτελεί «ηθική και πολιτική ευθύνη» της διεθνούς κοινότητας.

Ωστόσο, στην έκθεση δεν περιλαμβάνεται καμία ένδειξη για το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτές τις επιθέσεις, διότι σκοπός της αποστολής ήταν να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν ή όχι χημικά όπλα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, στην τελική έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά από κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έγινε χρήση του δηλητηριώδους αερίου Σαρίν κατά την επίθεση στις 21 Αυγούστου στην πόλη Γκούτα, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τη Δαμασκό.

Ομοίως, η ομάδα βρήκε στοιχεία, τα οποία βασίζονται κυρίως σε καταθέσεις μαρτύρων και ιατρικές εξετάσεις, ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στις επιθέσεις στην πόλη Τζόμπαρ στις 24 Αυγούστου, στην Ασράφια Σανάγια στις 25 Αυγούστου και στην Σαρακέμπ στις 29 Απριλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ