Ο Κέρι «απορρίπτει» τον Άσαντ

Ο Κέρι «απορρίπτει» τον Άσαντ

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επανέλαβε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη, ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

“Όλες οι πλευρές εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, προϊόν κοινής συναίνεσης, πράγμα που σημαίνει κατά τη γνώμη μας ότι ο πρόεδρος Άσαντ δεν θα συμμετάσχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση”, δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ.

Ο Κέρι επιβεβαίωσε εξάλλου την αποδέσμευση επιπλέον βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Σύρους πρόσφυγες. Το ήμισυ του ποσού αυτού θα δοθεί στην Ιορδανία, για να μπορέσει η χώρα αυτή να αντιμετωπίσει τα κύματα των σύρων προσφύγων.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά τα συροϊορδανικά σύνορα. Στην Ιορδανία βρίσκονται σήμερα 525.000 Σύροι πρόσφυγες και σύμφωνα με δηλώσεις του ιορδανού υπουργού Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ, στο μέσον του 2014 οι Σύροι πρόσφυγες θα αντιπροσωπεύουν το 40% του ιορδανικού πληθυσμού.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων”, τόνισε ο Τζουντέχ.

Οι προετοιμασίες για μια διεθνή διάσκεψη με στόχο την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση συνεχίζονται, δήλωσε ο Κέρι, ο οποίος στη διάρκεια επίσκεψής του αυτήν την εβδομάδα στην Μόσχα συμφώνησε να συνεργαστεί με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η διάσκεψη αυτή είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη Μαΐου, ίσως στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Κέρι, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ