Ο Κέρι απέρριψε τους ισχυρισμούς Άσαντ

Ο Κέρι απέρριψε τους ισχυρισμούς Άσαντ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, απέρριψε απόψε κάθε ισχυρισμό του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει απόδειξη πως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι “η απόδειξη μιλά από μόνη της”, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, την ώρα που άρχιζε στο Λονδίνο τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανό δημοσιογράφο στη Δαμασκό δήλωσε “ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι έκανα χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού μου”, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Το CBS μετέδωσε μια περίληψη της συνέντευξης η οποία δεν περιείχε ηχητικό ή βιντεοσκοπημένο υλικό από την συνέντευξη του Άσαντ.

Επίσης, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είχε ένα μήνυμα για τους Αμερικανούς, ότι “η δέσμευσή τους σε πολέμους και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν ήταν καλή εμπειρία γι αυτούς”.

Στο διπλωματικό επίπεδο ο Τζον Κέρι συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να πείσει για την ανάγκη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Ο Κέρι επιστρέφει αύριο στην Ουάσινγκτον, μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο το πρωί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ, του οποίου η κυβέρνηση δεν θα μετάσχει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία μετά την καταψήφιση της πρότασης αυτής από το κοινοβούλιο.

Παράλληλα σήμερα ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, Ντένις Μακ Ντόναφ, παραδέχτηκε ότι οι κίνδυνοι μιας αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στη Συρία “είναι πολλαπλοί” όπως δήλωσε στο CNN. Κίνδυνοι όπως οι ΗΠΑ να εμπλακούν στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται ή τα “αντίποινα εναντίον των φίλων μας. Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο”.

“Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ακριβείς στον στόχο μας και με περιορισμένη εμπλοκή. Δεν είναι Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν, ούτε Λιβύη”. Δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις, τόνισε ο επιτελάρχης αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν η επιχείρηση υποστηριχθεί από μαχητικά αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ