Ο Γιλντιρίμ πιθανότερος υποψήφιος του AKP για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη, Βάνα Στέλλου

Ήδη άρχισε η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία για τις κρίσιμες τοπικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο. Η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της Τουρκίας, είναι η σημαντικότερη καθώς έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την τύχη των κομμάτων στις επόμενες γενικές εκλογές.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα ανακοινώσει τους υποψηφίους του τις επόμενες μέρες και σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα δείχνει να είναι πιο σχολαστικό στην επιλογή των υποψηφίων του σε διάφορες επαρχίες και πόλεις.

Το κόμμα έκανε μια έρευνα «e-tendency» νέας γενιάς που το βοήθησε να προσδιορίσει εύκολα και με ακρίβεια τις προτιμήσεις των μελών του κόμματος και της βάσης των ψηφοφόρων.

Η έρευνα συνίστατο σε δύο κριτήρια: το πρώτο περιλάμβανε τις επιτυχίες των δημάρχων και τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν στις προηγούμενες εκλογές, ενώ το δεύτερο την πιθανή τάση των ψηφοφόρων προς αυτούς. Εάν το ποσοστό ενός υποψηφίου ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό επιτυχίας του Κόμματος ΑΚ – 46% ή το γενικό ποσοστό τάσης των ψηφοφόρων – 51%, κατηγοριοποιήθηκε ως επιτυχημένο.

Για παράδειγμα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο 27ος Πρωθυπουργός της Τουρκίας και σημερινός Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης είναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, καθώς το ποσοστό του υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των ποσοστών των άλλων υποψηφίων.

Εν τω μεταξύ, στις επερχόμενες τοπικές εκλογές τα πολιτικά κόμματα προσανατολίζονται να ορίσουν περισσότερες γυναίκες υποψήφιες, από τις προηγούμενες. Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από κανέναν, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενθαρρύνει τις οργανώσεις του Κόμματος ΑΚ να προχωρήσουν στις εκλογές με περισσότερες γυναίκες υποψήφιες, όχι μόνο στις επαρχίες αλλά και σε μεγάλες πόλεις.

Το κυβερνών κόμμα έχει επί του παρόντος οκτώ γυναίκες δημάρχους και επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό.

Παρόλα αυτά, όποια κι αν είναι τα ποσοστά των υποψηφίων και των κομμάτων βάσει των ερευνών μέχρι στιγμής, τα κόμματα έχουν ήδη επικεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τον/την υποψήφιο/α για την μητρόπολη. Άλλωστε, είναι πολιτικά γνωστό στη χώρα ότι «ο νικητής της Κωνσταντινούπολης κερδίζει ολόκληρη την Τουρκία»

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ