Ο δήμαρχος του Λονδίνου ξεκινά εκστρατεία υπέρ του Brexit

O δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στο στρατόπεδο εκείνων που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας ένα πλήγμα στον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον καθώς με την απόφασή του αυτή η εκστρατεία του «όχι» αποκτά έναν ντε φάκτο ηγέτη που είναι ταυτόχρονα ένας από τους πλέον χαρισματικούς πολιτικούς στη βρετανική πολιτική σκηνή.

Σαράντα τρία χρόνια αφότου η Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΕ, ο Κάμερον ανακοίνωσε το Σάββατο τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος την 23η Ιουνίου αφού επιτεύχθηκε μια συμφωνία με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ένωσης που προβλέπει ένα ειδικό καθεστώς για τη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο, ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Βρετανίας, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τουλάχιστον δύο ημέρες προτού προβεί σήμερα σε δραματικές ανακοινώσεις στα σκαλιά της οικίας του στο βόρειο Λονδίνο.

«Θα υποστηρίξω την ψήφο «Αποχώρηση διότι επιθυμώ μία καλύτερη συμφωνία για τους πολίτες αυτής της χώρας που θα τους εξοικονομεί χρήματα και θα τους βοηθήσει να ανακτήσουν τον έλεγχο» της χώρας τους τόνισε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας ενώπιον των δημοσιογράφων. Είκοσι λεπτά νωρίτερα είχε στείλει με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού την απόφασή του.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται να οξύνει τις διαιρέσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον και οι πιθανότητες, βάση των προγνωστικών στα γραφεία στοιχημάτων, για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αυξήθηκαν σε ποσοστό 33% από 29%.

Ο Τζόνσον, ένας πολιτικός που δεν κρύβει την φιλοδοξία του να διαδεχθεί τον Κάμερον, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν πίσω από την ανακοίνωση υπέρ του Brexit κρύβεται μια υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η απόφαση να αντιπαρατεθεί με τον Κάμερον ήταν «επώδυνα δύσκολη» και εξήρε τις διαπραγματευτικές προσπάθειές του Βρετανού πρωθυπουργού, ωστόσο στην τελική οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες απέχουν πολύ από το να φέρουν μια ουσιαστική αλλαγή σε θέματα όπως η εθνική κυριαρχία.

«Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να αντιταχθώ στον Ντέιβιντ Κάμερον ή την κυβέρνηση, ωστόσο με μεγάλη θλίψη δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω» σημείωσε ο Βρετανός πολιτικός.

«Δεν βλέπω πως (εκείνος), με το να ανησυχεί σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με το εξαπολύει μύδρους για τόσο επίσης μεγάλο διάστημα σχετικά με την έλλειψη δημοκρατίας εντός της ΕΕ, μπορεί έπειτα να αποποιείται αυτό που πιστεύω ότι θα είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε στην ζωή μας να θέσουμε μια εναλλακτική άποψη» τόνισε ο 51χρονος, δήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 και βουλευτής με το Συντηρητικό Κόμμα, αναφερόμενος στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι- αλλά και το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον- είναι διχασμένοι σχετικά με την παραμονή ή εξοδο της χώρας τους από την ΕΕ. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι περίπου το 1/5 των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει, αν και μία δημοσκόπηση που δημοσίευτηκε σήμερα δείχνει ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής καταγράφει προβάδισμα 15%.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τι δηλώνει ο Μοσκοβισί για Βρετανία και δημοψήφισμα

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.