Ντουμπάι: Ο ταπεινωτικός έλεγχος στο αεροδρόμιο για φοιτήτρια – Καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκισης

Φοιτήτρια από την Νέα Υόρκη καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης στο Ντουμπάι, αφού χτύπησε στο χέρι μία αστυνομικό της ασφαλείας του αεροδρομίου κατά την διάρκεια ελέγχου που την άφησε μισόγυμνη.

Σύμφωνα με την Daily Mail η Elizabeth Polanco De Los Santos, 21 ετών, κατευθυνόταν στη Νέα Υόρκη από την Κωνσταντινούπολη μαζί με μία φίλη της, όταν κατά τη διάρκεια μιας δεκάωρης αναμονής στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι στις 14 Ιουλίου, συνελήφθησαν. Η σύντομη στάση που πίστευε η Los Santos πως θα ήταν η παραμονή της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη πολλών μηνών, αφού η ασφάλεια του αεροδρομίου ειδοποιήθηκε για την ζώνη που φορούσε.

Η 21χρονη εξήγησε στους υπαλλήλους του αεροδρομίου ότι είχε πρόσφατα χειρουργηθεί και πως είχε εντολή να φοράει την μετεγχειρητική ζώνη όλο το εικοσιτετράωρο. Την πήγαν με φορείο σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο και της ζήτησαν να αφαιρέσει τη ζώνη, αφήνοντάς την ημίγυμνη και κάνοντας την να νιώθει πως έχει παραβιαστεί η ιδιωτικότητα της. Τελικά της δόθηκε άδεια για να φύγει, αλλά επειδή δεν μπορούσε να βάλει μόνη της την ζώνη, άγγιξε «απαλά» το χέρι της γυναίκας αστυνομικού από το τελωνείο για να φέρει την φίλη της να τη βοηθήσει.

Οι γυναίκες αστυνομικοί κατηγόρησαν την κοπέλα για «επίθεση και προσβολή», κάτι που η Santos αρνήθηκε. Της απαγόρευσαν να ταξιδέψει για το σπίτι της και αυτή την εβδομάδα καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκισης, παρά το γεγονός ότι πλήρωσε πρόστιμο 10.000. Οι δικαστές είχαν διατάξει την 21χρονη να πληρώσει το πρόστιμο στις 24 Αυγούστου, αλλά αντί να της επιτραπεί να φύγει, οι τελωνειακοί αστυνομικοί άσκησαν έφεση κατά της ποινής.

Τώρα, η Elizabeth βιώνει μία πολύμηνη δοκιμασία, ενώ έχει χρειαστεί να πληρώσει 50.000 δολάρια για να αντέξει οικονομικά τη διαμονή της στην ακριβή χώρα μαζί και με τα έξοδα των δικηγόρων. Από τα μέσα Ιουλίου, η φοιτήτρια έπρεπε να μετακομίσει από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο και περίμενε τις ακροάσεις του δικαστηρίου πριν μάθει για την ποινή της.

Ντουμπάι φοιτήτρια

Δεν είναι σαφές το πού κρατείται αυτή τη στιγμή, αλλά η Radha Stirling, η διευθύνουσα σύμβουλος του Detained in Dubai, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υποστηρίζει την απελευθέρωση της νεαρής γυναίκας, είπε ότι η De Los Santos φοβάται ότι θα κρατηθεί στη διαβόητη φυλακή Al Awir και δεν θα να της επιτραπεί (όπως της υποσχέθηκε) να φύγει από τη χώρα.

«Άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν να κρατούνται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για χρόνια με ψεύτικες ή μικρές κατηγορίες και θέλει να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι το Ντουμπάι είναι «ένα επικίνδυνο μέρος για επίσκεψη», δήλωσε η Stirling σε δελτίο τύπου.

«Η Elizabeth αντιμετώπισε εξευτελιστικούς, οδυνηρούς και ταπεινωτικούς ελέγχους όταν διέσχισε τον διεθνή κόμβο από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη, αλλά ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει», είπε. «Της είπαν τώρα ότι έχει ποινή φυλάκισης ενός έτους, αλλά ότι αν όλα «πάνε καλά», θα κρατηθεί μόνο μέχρι να μπορέσει να κλείσει πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Σημείωσε ότι η φοιτήτρια είναι εξαιρετικά ανήσυχη.

«Ακόμα κι αν της επιτραπεί να απελαθεί αύριο, θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τότε, χωρίς να γνωρίζει αν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις ή αν στην πραγματικότητα θα αναγκαστεί να εκτίσει ολόκληρη την ποινή».

«Αυτή είναι μια ακραία κατάσταση για μια 21χρονη», πρόσθεσε. Η Stirling εξήγησε ότι ένας «απλός ισχυρισμός» αρκεί για να εξασφαλιστεί η καταδίκη είτε υπάρχουν αποδείξεις για αδικοπραγία είτε όχι. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Influencer του TikTok, Tierra Young Allen, η οποία κρατήθηκε στην ίδια χώρα για τρεις μήνες, νωρίτερα φέτος, επειδή «φώναξε» σε έναν υπάλληλο στάθμευσης αυτοκινήτων.

«Ένα κοινό που έχουν αυτοί οι Αμερικανοί είναι ότι μετανιώνουν τη μέρα που αποφάσισαν να επισκεφθούν το Ντουμπάι και συνεχίζουν να προειδοποιούν έντονα τους άλλους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή», είπε η Stirling.

Η De Los Santos ανέφερε πως: «Πιστεύαμε ότι θα ήταν μια πιο σύγχρονη και φουτουριστική πόλη, αλλά κάναμε εντελώς λάθος». Υποστήριξε επίσης ότι η μητέρα της βρίσκεται σε «σοκ και ταλαιπωρείται». «Είναι πραγματικά ανήσυχη και κλαίει συνέχεια».

Το επόμενο δικαστήριο της De Los Santos είναι στις 24 Οκτωβρίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ