Νορβηγία: Πώς ένας youtuber κατηγορήθηκε λανθασμένα για την επίθεση με τόξο

Πριν από λίγες ημέρες ένας άνδρας επιτέθηκε με τόξο και σκότωσε πέντε ανθρώπους στην πόλη Kongsberg στη Νορβηγία. Αμέσως μετά, στο Twitter έγιναν δεκάδες δημοσιεύσεις για τον φερόμενο ως δράστη. Τα διεθνή ΜΜΕ δημοσίευσαν την πληροφορία, που όμως αποδείχτηκε ότι είναι λανθασμένη.

Το όνομα που δημοσιεύθηκε ήταν “Rainer Winklarson” και έκανε τον γύρο του Twitter. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πραγματικό όνομα.

Όπως αναφέρει το factcheckgreek.afp.com, τα ρεπορτάζ συνέδεσαν ψευδώς τις δολοφονίες με τον Youtuber Rainer Winkler, γνωστό ως «Άρχοντα των Δράκων», ενώ ορισμένα συμπεριέλαβαν και φωτογραφίες του στα άρθρα τους. Ωστόσο, η γερμανική αστυνομία διέψευσε ότι ο Winkler είχε οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ οι νορβηγικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει ως ύποπτο έναν 37χρονο Δανό.

«Αυτή τη στιγμή στα μέσα ενημέρωσης διαδίδονται #fakenews σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στο #Kongsberg για τον #Winklarson#Winklerson. Επαληθευμένες πληροφορίες διατίθενται από τους Νορβηγούς συναδέλφους».

H DW επιβεβαίωσε ότι οι φωτογραφίες στα tweets δεν είναι του δράστη. Οι αρχικές δηλώσεις της νορβηγικής αστυνομίας ανέφεραν ότι ο κύριος ύποπτος ήταν ένας 37χρονος Δανός που εξισλαμίστηκε και βρισκόταν ήδη στο “μικροσκόπιο” της αστυνομίας. Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας Ole Bredrup Saeverud επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος συνελήφθη.

«Ο Ράινερ Γουίνκλαρσον», ο υποτιθέμενος επιτιθέμενος, φέρεται να είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να σκοτώσει στο κανάλι του στο YouTube αρκετές ημέρες νωρίτερα και «είχε ακόμη δείξει τις ικανότητές του στη σκοποβολή», σύμφωνα με ένα ευρέως διαδεδομένο tweet (στα γερμανικά) που δημοσιεύτηκε τρεις ώρες μετά η επίθεση, στις 21:28 CET (19:28 UTC) το βράδυ της Τετάρτης.

Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν την εσφαλμένη πληροφορία για τον Youtuber

Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν το ψεύτικο όνομα, όπως η Corriere della Sera, η εφημερίδα Sud Ouest και άλλοι.

Η DW ταυτοποίησε τον άνδρα στις φωτογραφίες και είναι ο Γερμανός YouTuber με το όνομα “Drachen Lord”, ο οποίος μάλιστα έχει πάνω από 150.000 ακολούθους.

Το πραγματικό του όνομα είναι Rainer Winkler και τα τελευταία χρόνια δέχεται συχνά παρενοχλήσεις. Στοχοποιείται με μηνύματα μίσους τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Το 2018 800 “haters” συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του, έτοιμοι να εισβάλλουν. Η αστυνομία παρενέβη.

Το byllying που δέχεται, πήρε άσχημη τροπή για άλλη μια φορά, όταν οι χρήστες συνέδεσαν το επώνυμό του με την επίθεση στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με έρευνα του T-Online, του μεγαλύτερου πόρταλ ειδήσεων στη Γερμανία, η φάρσα που τον παρουσιάζει ως τον δράστη της επίθεσης «είναι το τελευταίο χτύπημα από μια κοινότητα που το θεωρεί σπορ, να προκαλεί τον Winkler».

ΝορβηγίαΟ YouTuber έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για άλλες επιθέσεις. Το 2016 τον παρουσίασαν ως τον δράστη σε περιστατικό με θανάσιμους πυροβολισμούς στο Μόναχο. Το ρωσικό κανάλι REN TV δημοσίευσε τη φωτογραφία του, λόγω αναρτήσεων πάλι στο Twitter. Το 2019 το τουρκικό κανάλι 24TV τον στοχοποίησε ως τον δράστη στην επίθεση στην Ουτρέχτη.

Πηγή: DW, factcheckgreek.afp.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ