Νόμπελ Ειρήνης 2023: Στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το βραβείο

Η Ιρανή ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν, Ναργκίς Μοχαμαντί, βραβεύεται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Η Μοχαμαντί κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, καθώς εκτίει ποινές φυλάκισης που φθάνουν συνολικά τα 12 χρόνια. Οι κατηγορίες σε βάρος της περιλαμβάνουν την διασπορά προπαγάνδας σε βάρος του κράτους.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να τιμήσει την Ναργκίς Μοχαμαντί με το Νόμπελ Ειρήνης 2023 για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και την μάχη της να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για όλους», επισημαίνει η Επιτροπή.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί έλαβε πτυχίο στην φυσική και στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής της σταδιοδρομίας, έγραψε άρθρα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών στην φοιτητική εφημερίδα και συνελήφθη σε δύο συνεδριάσεις της πολιτικής φοιτητικής ομάδας Tashakkol Daaneshjuyi Roshangaraan.

Συνέχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος για αρκετές εφημερίδες και δημοσίευσε ένα βιβλίο με πολιτικά δοκίμια με τίτλο «Οι μεταρρυθμίσεις, η στρατηγική και οι τακτικές». Το 2003, εντάχθηκε στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με επικεφαλής την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi. Αργότερα έγινε αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Το 1999, παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο συνάδελφό της υπέρ των μεταρρυθμίσεων Taghi Rahmani, ο οποίος λίγο αργότερα συνελήφθη για πρώτη φορά. Ο Rahmani μετακόμισε στη Γαλλία το 2012 αφού εξέτισε συνολικά 14 χρόνια φυλάκισης, αλλά η Μοχαμαντί παρέμεινε για να συνεχίσει το έργο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ζευγάρι έχει δίδυμα παιδιά, τον Ali και την Kiana.

Τον Μάιο του 2016, καταδικάστηκε στην Τεχεράνη σε 16 χρόνια φυλάκιση για ίδρυση και διεύθυνση «ενός κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κάνει εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής». Το 2022, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του BBC «100 Women».

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης και η πρώτη μετά την Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα, που το 2021 κέρδισε το βραβείο μαζί με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. δολαρίων) θα απονεμηθεί στον Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Σουηδού επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία, το 1895.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ