Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η επίθεση-σοκ της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από ενόπλους της Χαμάς είχε στόχο να εμποδίσει τη διεύρυνση των ειρηνικών σχέσεων της χώρας του με άλλες χώρες στην Μέση Ανατολή, και ζήτησε από τη Βρετανία να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την αντεπίθεση στη Γάζα.
“Βρισκόμασταν στα πρόθυρα να διευρύνουμε αυτή την ειρήνη και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους που αναλήφθηκε αυτή η δράση”, είπε ο Νετανιάχου στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που επισκέπτεται το Ισραήλ.
“Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα”, πρόσθεσε. “Αυτό σημαίνει πως θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας”.
Ο Σουνάκ είναι ο τελευταίος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ για να δείξει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί έναν τρόπο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η Χαμάς και να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα.
Ο Βρετανός ηγέτης αργότερα σήμερα, Πέμπτη θα πετάξει στη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σουνάκ. Πηγές ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία έχει βάλει στον πάγο τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, με 1.400 νεκρούς ανθρώπους στο Ισραήλ, είχε στόχο να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση μιας ευρύτερης ειρήνης στην περιοχή.
«Ήμασταν στο κατώφλι της επέκτασης αυτής της ειρήνης και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η ενέργεια”, δήλωσε ο Νετανιάχου στον Σουνάκ κατά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.
Ο Σουνάκ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου μετά τις συνομιλίες που είχε πρώτα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ. Χαιρέτισε την απόφαση να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα, λέγοντας ότι γνωρίζει ότι το Ισραήλ “λαμβάνει κάθε προφύλαξη για να αποφύγει να βλάψει τους αμάχους σε άμεση αντίθεση με τους τρομοκράτες της Χαμάς”.
Νωρίτερα, οι Σούνακ και Χέρτσογκ υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.