«Να επιστρέψει το Γκουαντάναμο στην Κούβα»

«Να επιστρέψει το Γκουαντάναμο στην Κούβα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα έπρεπε να επιστρέψει τη ναυτική βάση του Γουαντάναμο στις αρχές της Κούβας και ορισμένοι από τους κρατουμένους θα μπορούσαν να παραμείνουν στις εκεί φυλακές, που θα διοικούνται όμως από τις ΗΠΑ, υποστήριξε σε έκθεσή του πρώην διπλωματικός απεσταλμένος στην Κούβα.

Διαπραγματευόμενος μία συμφωνία με τον Κουβανό ηγέτη Ραούλ Κάστρο, ο Ομπάμα θα μπορούσε να οικοδομήσει μία μακρά κι εποικοδομητική σχέση με τον λαό της νησιωτικής χώρας, υποστήριξε ο Μάικλ Πάρμλι, επικεφαλής του τμήματος αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα την περίοδο 2005-08.

Από το 1903, οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει βάσει συνθήκης την κυριαρχία σε μία έκταση 45 τετραγωνικών μιλίων στον Κόλπο του Γουαντάναμο στη νοτιοανατολική Κούβα για την εγκατάσταση μίας ναυτικής βάσης.

Η βάση αυτή αποτελεί μία «ιστορική ανωμαλία», ακόμη και εάν οι δύο χώρες έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από το 1961, σύμφωνα με τον Πάρμλι.

«Οι παρούσες θέσεις των κομμάτων στον Λόφο του Καπιτωλίου –Κογκρέσο- συνηγορούν ότι η πορεία αυτή θα είναι ανηφορική, όμως εδραία θέση αυτής της έκθεσης είναι ότι ένα τέτοιο τολμηρό μέτρο, ανάλογο με αυτό της Διώρυγας του Παναμά, είναι αναγκαίο και για ό,τι αφορά το Γουαντάναμο», δήλωσε ο ίδιος, επιστρατεύοντας το παράδειγμα της επιστροφής της Διώρυγας στο κράτος του Παναμά το 1977.

«Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο Πάρμλι, που σήμερα ζει στη Γενεύη.

Ο ίδιος τόνισε πως οι δύο κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι οι 46 «προβληματικές περιπτώσεις» των κρατουμένων στις φυλακές της βάσης -που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους για να φιλοξενήσουν τους ξένους υπόπτους για τρομοκρατία, έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011- θα μπορούσαν να παραμείνουν σε μία υπό αμερικανικό έλεγχο φυλακή ακόμη και μετά την μεταβίβαση του ελέγχου της βάσης. Οι υπόλοιποι 118 κρατούμενοι θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε αμερικανικές φυλακές, όπου οι ύποπτοι είτε θα δικασθούν, είτε θα αφεθούν ελεύθεροι.

Επίσης θα μπορούσε να επιτευχθεί μία συμφωνία, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να χρησιμοποιούν τη βάση για τις επιχειρήσεις τους στην Καραϊβική. Μάλιστα θα μπορούσε να παραμείνει εκεί και το αμερικανικό κέντρο για την προώθηση των Κουβανών, ή Αϊτινών επίδοξων μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

Η 26σέλιδη έκθεση του παλαιού διπλωμάτη θα παρουσιασθεί στο Φλέτσερ Φόρουμ για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, που εκδίδει η ομώνυμη σχολή στη Μασαχουσέτη.

«Η ναυτική βάση του Γουαντάναμο δεν είναι αμερικανικό έδαφος. Η Κούβα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης της», συμπεραίνει στην έκθεσή του ο Πάρμλι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ