Μυστήριο με Αμπράμοβιτς – Το τζετ του εθεάθη στο Τελ Αβίβ

Το τζετ του Ρομάν Αμπράμοβιτς προσγειώθηκε την Κυριακή στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Reuters. Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή, αν ο Ρώσος ολιχάργης, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις, επέβαινε σε αυτό. 

Όπως ήταν φυσικό το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι  η χώρα δεν αποτελεί καταφύγιο για Ρώσους επιχειρηματίες που υπόκεινται στο διεθνές ‘πάγωμα’ περιουσιακών στοιχείων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Το Ισραήλ δεν θα είναι μια διαδρομή για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και άλλες χώρες της Δύσης», δήλωσε ο Γιαΐρ  Λαπίντ σε ανακοίνωσή του από τη Σλοβακία, όπου βρίσκεται, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο τζετ.

Αμπράμοβιτς-Τζετ

Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, ο οποίος έχει ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, είναι μεταξύ των επτά ολιγαρχών που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να απομονωθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Αμπράβομιτς έχει αρνηθεί ότι έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν.

Πηγή του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών δήλωσε την Παρασκευή ότι η Βρετανία αναζητά ελικόπτερα και τζετ που ανήκουν σε ολιγάρχες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Αίτημα για κυρώσεις

Σε συνέντευξη με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 την Παρασκευή, η Βικτόρια Νούλαντ, Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ζητά από το Ισραήλ να υιοθετήσει χρηματοπιστωτικές και εξαγωγικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Λαπίντ δεν είπε άμεσα εάν το Ισραήλ εξετάζει τις δικές του κυρώσεις. Αλλά είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «συντονίζει το θέμα αυτό μαζί με εταίρους, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα του Ισραήλ, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Οικονομίας, η Αρχή Αεροδρομίων, το υπουργείο Ενέργειας, και άλλοι».

Οι όποιες κυρώσεις από το Ισραήλ θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ να μεσολαβήσει στη ρωσοουκρανική κρίση. Ο ίδιος είχε συνομιλίες στη Μόσχα με τον Πούτιν στις 5 Μαρτίου και έχει μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και δεν υπάρχει δικαιολογία σε καμία περίπτωση για επιθέσεις κατά άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Λάπιντ, που υπήρξε ένα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που καταδίκασε ανοικτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ