Μόσχα: Δυτικοί πρεσβευτές αναμιγνύονται στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις – Απειλεί με απέλαση Γερμανούς δημοσιογράφους

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα δυτικούς πρεσβευτές στη Μόσχα ότι αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και πρόσθεσε πως η συμπεριφορά τους δημιουργεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της ύπαρξης τέτοιων απεσταλμένων.

Η Ρωσία απογοητεύθηκε από την άρνηση, όπως είπε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον συναντήσουν για μια συνομιλία πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15-17 Μαρτίου στη Ρωσία. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στη δήλωση του Λαβρόφ για τους δυτικούς πρεσβευτές.

Ερωτηθείσα από τον παρουσιαστή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, αν οι πρεσβευτές της ΕΕ κατανοούν την αποστολή τους, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε πως η άρνησή τους να συναντήσουν τον Λαβρόφ δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το ρόλο τους.

«Προκύπτει πράγματι σε όλους το ερώτημα: τι κάνουν και γιατί, πώς ερμηνεύουν τη συμπεριφορά τους στην επικράτεια της χώρας μας, αν δεν επιτελούν την πιο σημαντική αποστολή τους;», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ο Σολοβιόφ επισήμανε πως πρεσβευτές της ΕΕ παρευρέθηκαν την 1η Μαρτίου στην κηδεία του αντιπολιτευόμενου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο χαρακτήρισε πράκτορά τους. Ο Ναβάλνι, ο θάνατος του οποίου σε σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής είχε ανακοινωθεί στις 16 Φεβρουαρίου, αρνούνταν ανέκαθεν ότι ήταν δυτικός πράκτορας.

Η Ζαχάροβα δήλωσε πως αυτή η συμπεριφορά δείχνει πως δυτικοί πρεσβευτές στη Μόσχα αναμιγνύονται στις υποθέσεις της Ρωσίας και ανεβάζουν «παραστάσεις» αντί να κάνουν τη διπλωματική δουλειά τους.

Ο τίτλος στο μπάνερ της τηλεοπτικής εκπομπής του Σολοβιόφ έγραφε: «Θα πρέπει άραγε να διώξουμε τους πρεσβευτές της ΕΕ;».

Προειδοποίηση στο Βερολίνο

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την ηχογράφηση μιας συνάντησης υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα Webex. Συζητούσαν για όπλα για την Ουκρανία και για ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου σε γέφυρα στην Κριμαία.

Η Ρωσία κάλεσε χθες, Δευτέρα, στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Γερμανίας και ζήτησε διευκρινίσεις για τη συνομιλία και τη βοήθεια που χορηγείται στην Ουκρανία για να πλήττει ρωσικούς στόχους.

Ο πρεσβευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ δέχθηκε επίσης επιπλήξεις γι’ αυτό που η Μόσχα χαρακτήρισε απόπειρες του Βερολίνου να περιορίσει τις δραστηριότητες ρώσων δημοσιογράφων στη Γερμανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αν αγγίξουν Ρώσους ανταποκριτές και ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους, Γερμανοί δημοσιογράφοι θα φύγουν από τη Ρωσία», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ