Mosab Hassan Yousef: Ο γιος του εκπροσώπου της Χαμάς που συνεργάστηκε με την Shin Bet – Ποιος είναι ο «Πράσινος Πρίγκιπας»

Ο γιος του εκπροσώπου της Χαμάς, Mosab Hassan Yousef, έσπασε τη σιωπή του για την απόφασή του να καταγγείλει την τρομοκρατική ομάδα αφού στράφηκε εναντίον της οικογένειάς του και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό όταν είδε από πρώτο χέρι τις φρικαλεότητες της ομάδας.

Ο Mosab Hassan Yousef, ο οποίος κατασκόπευε υπέρ των Ισραηλινών και ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ, μίλησε για την απόφασή του να αφήσει πίσω του τη ζωή του τρόμου κατά τη διάρκεια της εκπομπής “FOX & Friends”.

«Γεννήθηκα στην καρδιά της ηγεσίας της Χαμάς... και τους ξέρω πολύ καλά. Δεν νοιάζονται για τον παλαιστινιακό λαό. Δεν λαμβάνουν υπόψη την ανθρώπινη ζωή», είπε ο Γιούσεφ στον Μπράιαν Κιλμέιντ την Πέμπτη (19/10).

«Είδα τη βαρβαρότητά τους από πρώτο χέρι το 1996, όταν πέρασα περίπου ενάμιση χρόνο στη φυλακή Megiddo… Σκότωσαν τόσους πολλούς Παλαιστίνιους τότε, και τότε ήταν που αποφάσισα ότι δεν μπορώ να είμαι μαζί με αυτό το κίνημα» περιέγραψε.

«Έπρεπε να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου. Αναρωτήθηκα, τι θα κάνουν αν πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, αν καταστρέψουν το Ισραήλ και κυβερνήσουν φτιάχνοντας ένα κράτος; Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα που έπρεπε να απαντήσω με ειλικρίνεια. Παρόλο που η Χαμάς μου έδινε πλεονεκτήματα… Ήμουν σαν πρίγκιπας σε αυτόν τον κόσμο… αλλά δεν μου άρεσαν αυτοί και αυτά που έκαναν» συνέχισε. «Στράφηκα ενάντια ακόμη και στο ίδιο μου το αίμα… γιατί αυτό είναι το πόσο δεν μου άρεσε η Χαμάς, και σήμερα, 25 χρόνια μετά, είναι οι κυβερνήτες της Γάζας και βλέπουμε τι είναι ικανοί να κάνουν».

Οι δηλώσεις του έρχονται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη σφαγή από μέλη της τρομοκρατικής ομάδας σε κοινότητες στα σύνορα του Ισραήλ , δολοφονώντας και διαμελίζοντας αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και παίρνοντας ομήρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επίσης πάνω από 200 ομήρους στη Γάζα, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τρομερές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο λίγο αργότερα και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αντάλλαξαν αεροπορικές επιδρομές με τη Χαμάς καθώς η χερσαία εισβολή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

«Η Χαμάς δεν είναι εθνικό κίνημα. Η Χαμάς είναι ένα θρησκευτικό κίνημα με στόχο να ιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος», επεσήμανε ο Γιουσέφ. «Δεν νοιάζονται για τον εθνικισμό. Στην πραγματικότητα, είναι κατά του εθνικισμού. Αλλά αυτό καταλαβαίνω ότι χρησιμοποιούν την παλαιστινιακή υπόθεση μόνο για να επιτύχουν τους στόχους τους, επομένως ο μακροπρόθεσμος στόχος… [είναι] ο μετασχηματισμός της Μέσης Ανατολής και του κόσμου σε ένα ισλαμικό κράτος».

Αλλά ο Yousef είπε ότι ο πραγματικός ένοχος πίσω από τα παρασκήνια είναι το Ιράν – γνωστός χορηγός της τρομοκρατικής ομάδας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δημοσίευσε ένα δυσοίωνο tweet την Τετάρτη που ανέφερε ότι ο χρόνος “εξαντλείται” για το Ισραήλ.

«Το Ιράν είναι ο πραγματικός κύριος σε αυτήν την εικόνα», ανέφερε. «Η Χαμάς δεν υπηρετεί τον παλαιστινιακό λαό, η Χαμάς υπηρετεί το Ιράν. Αυτοί είναι οι κύριοι της Χαμάς. Άρα το ψέμα τους για τον εθνικισμό, ότι είναι εθνικό κίνημα… Χρησιμοποιούν τον Παλαιστινιακό λαό ως ανθρώπινη ασπίδα» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να απελευθερώσουμε τη Γάζα από τη Χαμάς», συνέχισε. «Το Ισραήλ… κάνει τη μεγαλύτερη χάρη στον παλαιστινιακό λαό διαλύοντας τη Χαμάς».

Τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και στις δύο πλευρές από την έναρξη του πολέμου στις αρχές του μήνα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 30 Αμερικανών.

Τα χημικά όπλα η απάντηση στις υπόγειες σήραγγες

«Πρέπει να εκκενώσουν οι άμαχοι, όσο περισσότεροι γίνεται. Είναι ένας άσχημος πόλεμος και το Ισραήλ δεν τον ξεκίνησε. Η Χαμάς τον ξεκίνησε. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους αμάχους να πάνε στην Αίγυπτο, πιθανώς γυναίκες και παιδιά, ίσως άνδρες άνω των 50 ετών. Πρέπει να φύγουν από την εικόνα».

Δεύτερον, ο Γιούσεφ είπε ότι η Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να κοπεί σε δύο κομμάτια, βόρεια και νότια».

«Το βόρειο τμήμα της Γάζας είναι όπου βρίσκονται οι περισσότερες σήραγγες», και ο Γιούσεφ λέει ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια «πολιορκία», η οποία θα διαρκέσει «αρκετά για να εξαντλήσει τον εχθρό και να τον λιμοκτονήσει».

Τρίτον, και πιο εκπληκτικό, ο Γιούσεφ υποστήριξε τη χρήση χημικών όπλων. «Μπορεί να χρειαστεί να εξερευνήσουμε χρησιμοποιώντας χημικό αέριο», είπε. «Ακούγεται φρικτό, αλλά δεν βλέπω άλλη επιλογή».

Ο Γιούσεφ σημείωσε ότι οι υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς για τρομοκρατική δραστηριότητα είναι όλες «αλληλένδετες» και αυτό «θα μπορούσε να είναι μια από τις λύσεις».

«Δεν μπορούμε απλώς να σπεύσουμε στη Γάζα. Δεν υπάρχει σύγχρονος στρατός που να είναι προετοιμασμένος για τέτοιου είδους πόλεμο», είπε ο Γιούσεφ. «Το πιο σημαντικό, πρέπει να βγάλουμε τους αμάχους από την εικόνα. Όσο υπάρχουν άμαχοι εκεί, τότε η επιχείρηση μπορεί να είναι ημιτελής».

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Mosab Yousef είπε ότι κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς, όπως ο πατέρας του, χρησιμοποιούσαν τους θανάτους των δικών τους ανθρώπων για να κερδίσουν πόντους ξένης προπαγάνδας. «Εκατοντάδες παιδιά έχουν πληρώσει το τίμημα. Αυτοί οι τύποι ανθρώπων δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό που έκαναν. Δεν πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς ούτε μια μέρα», είπε. «Η Χαμάς μισεί το Ισραήλ περισσότερο από ό,τι αγαπά τα παιδιά της» πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Mosab Hassan Yousef – Η κωδική του ονομασία ήταν «Ο Πράσινος Πρίγκιπας»

Mosab Hassan Yousef
Φλόριντα – Δεκέμβριος 2018 (Φωτογραφία από τον ίδιο)

Γεννημένος στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ο Μοσάμπ Γιούσεφ κάποτε προετοιμαζόταν από τον πατέρα του για να είναι ηγέτης του παλαιστινιακού τρομοκρατικού κινήματος. Όταν μεγάλωνε, ήθελε να γίνει μαχητής, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό ήταν το αναμενόμενο από τα παλαιστίνια παιδιά στη Δυτική Όχθη. Συνελήφθη για πρώτη φορά όταν ήταν δέκα ετών, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα, επειδή πέταξε πέτρες στους Ισραηλινούς εποίκους .

Στη συνέχεια συνελήφθη και φυλακίστηκε από το Ισραήλ πολλές φορές. Ως μεγαλύτερος γιος του πατέρα του, θεωρήθηκε ως ο κληρονόμος του, και έγινε σημαντικό μέρος της οργάνωσης της Χαμάς.

Το 1997, άρχισε να συνεργάζεται κρυφά με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Shin Bet. Για 10 χρόνια, ήταν ένας από τους πιο πολύτιμους συνεργάτες τους για συλλογή πληροφοριών για την Χαμάς. Η κωδική του ονομασία ήταν «Ο Πράσινος Πρίγκιπας», ένα νεύμα για το υψηλό οικογενειακό του υπόβαθρο.

Οι πληροφορίες που παρείχε απέτρεψαν δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας και δολοφονίες Ισραηλινών, αποκάλυψαν πολυάριθμους πυρήνες της Χαμάς και βοήθησαν το Ισραήλ να κυνηγήσει πολλούς μαχητές και να φυλακίσει τον πατέρα του, τον ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Χασάν Γιουσέφ . Τον Μάρτιο του 2010, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο Son of Hamas. Υποστηρίζει ότι παρείχε πληροφορίες μόνο με την προϋπόθεση ότι οι «στόχοι» δεν θα σκοτωθούν, αλλά θα συλληφθούν.

Αυτό οδήγησε στη σύλληψη πολλών βασικών Παλαιστινίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ιμπραήμ Χαμίντ, διοικητή της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, και του Μαρουάν Μπαργκούτι . Επίσης, ο Yousef ισχυρίζεται ότι απέτρεψε μια συνωμοσία του 2001 για τη δολοφονία του Shimon Peres, τότε υπουργού Εξωτερικών και αργότερα Προέδρου του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό του Shin Bet, «πολλοί άνθρωποι του χρωστάνε τη ζωή τους και δεν το γνωρίζουν καν».

Αργότερα στράφηκε προς τον Χριστιανισμό, ζήτησε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε πολίτης το 2018. Τώρα ζει στην Καλιφόρνια, όπου του αρέσει η ελεύθερη κατάδυση και η γιόγκα. Κάνει ομιλίες και συμβουλευτικές εργασίες.

Και ο αδελφός του, ο Suheib Youself, αυτομόλησε από τη Χαμάς το 2019, λέγοντας στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι είχε βαρεθεί τη διαφθορά και αποκάλεσε την ομάδα «ρατσιστική τρομοκρατική οργάνωση που είναι επικίνδυνη για τον παλαιστινιακό λαό».

Ο Mosab Yousef είπε ότι είδε το φως μετά από ένα πέρασμα με τους συντρόφους του πατέρα του σε μια ισραηλινή φυλακή στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στη φυλακή Megiddo, είδε κρατούμενους της Χαμάς να οδηγούν μια βάναυση εκστρατεία διάρκειας ενός έτους για να ξεριζώσουν υποτιθέμενους προδότες που συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς.

Ο Σεΐχης Χασάν Γιουσέφ προσπάθησε να πείσει τον γιο του να γίνει ένας από τους ηγέτες της Χαμάς.

«Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, η Χαμάς βασάνισε και σκότωσε εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους», είπε, ενθυμούμενος έντονες αναμνήσεις από βελόνες που μπήκαν κάτω από νύχια και σώματα απανθρακωμένα με καμένα πλαστικά. «Πολλοί, αν όχι όλοι, δεν είχαν καμία σχέση με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις κραυγές τους», εξομολογήθηκε. «Άρχισα να κάνω μια ερώτηση στον εαυτό μου. Τι θα γινόταν αν η Χαμάς κατάφερνε να καταστρέψει το Ισραήλ και να χτίσει ένα κράτος; Θα καταστρέψουν τον λαό μας με αυτόν τον τρόπο;».

Αν και η Χαμάς εξελέγη δημοκρατικά από τους Παλαιστίνιους της Γάζας το 2006, ο Mosab Yousef είπε ότι η ομάδα δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο φαίνεται από τα πλάνα ειδήσεων.

«Η σιωπή της πλειοψηφίας της Γάζας δεν είναι επειδή υποστηρίζει τη Χαμάς, αλλά επειδή φοβάται τη Χαμάς», είπε. «Οι άνθρωποι ζουν με φόβο. Η Χαμάς τους κυβερνά με το σπαθί. Αν αντιταχθείς στη Χαμάς θα σε πυροβολήσουν ή θα σε κρεμάσουν αμέσως. Εσύ και η οικογένειά σου τελειώσατε».

Ο Mosab Yousef είπε ότι δεν έχει καμία επαφή με την οικογένειά του από το 2009. Αν και ταξιδεύει συχνά, δεν έχει σχέδια να κάνει ποτέ ένα ταξίδι πίσω στην πατρίδα του, καθώς θα τον περίμενε βέβαιος θάνατος. Ο πατέρας του έχει ήδη ευλογήσει τη δολοφονία του.

«[Ο πατέρας μου] δήλωσε δημόσια, «Δεν είναι ο γιος μου», που σημαίνει ότι αν θέλεις να τον πάρεις, δεν πρόκειται να σε σταματήσω ή να σε κυνηγήσω», είπε ο Mosab Yousef.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ