Μήνυση για την γυμνή σκηνή κατέθεσαν οι ηθοποιοί της ταινίας «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» – Το ποσό μαμούθ που ζητούν 54 χρόνια μετά

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας του 1968 «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι υποβάλλουν μήνυση για τη γυμνή σκηνή που γύρισαν όταν ήταν μόλις 15 και 16 ετών.

Η 71χρονη σήμερα Ολίβια Χάσεϊ και ο 72χρονος Λέοναρντ Γουάιτινγκ κατέθεσαν την Παρασκευή αγωγή το Ανώτατο Δικαστήριο της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια κατηγορώντας την Paramount Pictures για σεξουαλική παρενόχληση, απάτη, σεξουαλική κακοποίηση και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

Όπως υποστηρίζουν οι δύο Βρετανοί ηθοποιοί, ο Τζεφιρέλι τους είχε πει ότι δεν θα υπήρχε γυμνό στην ταινία. Ωστόσο, την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων, όπως λένε τους είπαν ότι η ταινία «θα αποτύγχανε» αν δεν έπαιζαν μια γυμνή σκηνή με μακιγιάζ σώματος.

«Αυτό που τους είπαν και αυτό που συνέβη ήταν δύο διαφορετικά πράγματα», δήλωσε ο Τόνι Μαρινότσι, μάνατζερ των ηθοποιών. «Ο Φράνκο ήταν φίλος τους και ειλικρινά στα 16 τους, τι να κάνουν;» σημείωσε ο Μαρινότσι προσθέτοντας πως τότε «δεν υπήρχαν επιλογές και το #MeToo».

Στην αγωγή οι ηθοποιοί ισχυρίζονται ότι βιντεοσκοπήθηκαν γυμνοί χωρίς να το γνωρίζουν και τώρα ζητούν αποζημίωση «που πιστεύεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια». Στη μήνυση αναφέρεται ακόμα ότι ο Τζεφιρέλι έδειξε στους ηθοποιούς πού θα τοποθετούνταν η κάμερα και ότι δεν θα γυριζόταν ή δεν θα κυκλοφορούσε γυμνό.

Οι Χάσεϊ και Γουάτινγκ θεώρησαν ότι «δεν είχαν άλλη επιλογή από το να παίξουν γυμνοί με μακιγιάζ σώματος, όπως απαιτήθηκε την τελευταία ημέρα των γυρισμάτων».

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1968 και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και χάρισε στον Τζεφιρέλι μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Σε δήλωσή του στο Variety, ο Σόλομον Γκρέσεν, ο δικηγόρος των ηθοποιών, δήλωσε ότι οι δυο τους «ήταν πολύ νεαρά αφελή παιδιά στη δεκαετία του ’60 που δεν είχαν καταλάβει τι επρόκειτο να τους χτυπήσει». Οι δυο ηθοποιοί δήλωσαν ότι η σκηνή τους προκάλεσε μακροχρόνιο οικονομικό, σωματικό και συναισθηματικό πόνο. Σύμφωνα με τη μήνυση, η ταινία κόστισε επίσης στους Χάσεϊ και Γουάτινγκ «απώλεια αποδοχών και άλλων εργασιακών παροχών και ευκαιριών απασχόλησης».

«Ξαφνικά έγιναν διάσημοι σε ένα επίπεδο που δεν περίμεναν ποτέ και επιπλέον βιάστηκαν με έναν τρόπο που δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο Γκρέσεμ.

Η αποζημίωση των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικούν οι δύο ηθοποιοί αντιστοιχεί στο ποσό που έβγαλε η ταινία από την κυκλοφορία της το 1968.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ