Μεξικό: Διαδήλωση δημοσιογράφων για τη νέα δολοφονία συναδέλφου τους

Φωνάζοντας το σύνθημα «δικαιοσύνη!», δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν χθες Δευτέρα σε πόλεις του Μεξικού για να διαδηλώσουν, μετά τη νέα δολοφονία συναδέλφου τους την περασμένη εβδομάδα σε πολιτεία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Δεν είναι δυνατόν η χώρα να παραμένει η πιο επικίνδυνη στον κόσμο για την άσκηση της δημοσιογραφίας», τόνισαν εργαζόμενοι στον Τύπο που συγκεντρώθηκαν στη Σιουδάδ Χουάρες (βόρεια), στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

«Απαιτούμε πλήρη έρευνα και να τιμωρηθούν όχι μόνο οι δράστες, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί», είπε διαδηλωτής στην Οαχάκα (νότια).

Συγκέντρωση προγραμματιζόταν να γίνει το βράδυ (τοπική ώρα) στην πρωτεύουσα.

Ο Λουίς Μαρτίν Σάντσες Ίνιγες, ανταποκριτής της εφημερίδας La Jornada στην πολιτεία Ναγιαρίτ, βρέθηκε δολοφονημένος το Σάββατο.

Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε να διενεργηθεί «ταχεία, διεξοδική, ανεξάρτητη και αποτελεσματική» έρευνα για τη δολοφονία του ρεπόρτερ.

«Θα δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση» την Τρίτη, υποσχέθηκε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, χαρακτηρίζοντας το έγκλημα «κακή είδηση».

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν πως ο φόνος συνδεόταν με τη δημοσιογραφική δουλειά του θύματος, σύμφωνα με την εισαγγελία της Ναγιαρίτ.

Ο Λουίς Μαρτίν Σάντσες Ίνιγες ήταν ο πρώτος επαγγελματίας δημοσιογράφος εν ενεργεία που δολοφονήθηκε φέτος στο Μεξικό.

Το 2022, 13 δημοσιογράφοι ή ενασχολούμενοι με «την ενημέρωση» δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ο αριθμός τους ξεπέρασε ακόμη και αυτούς που καταγράφτηκαν σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Ουκρανία.

Οι μεξικανικές αρχές διενεργούν έρευνες για να εξακριβώσουν εάν οι φόνοι συνδέονταν με την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Οι δημοσιογραφικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς, για το έγκλημα ή για τα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό είναι σχεδόν πάντα επικίνδυνες για όσους ή όσες τις τολμούν.

Από το 2000, πάνω από 150 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα, σύμφωνα με τους αριθμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF). Τα περισσότερα θύματα ζούσαν σε πολιτείες που πλήττονται από τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, όπως άλλοι δύο συνεργάτες της εφημερίδας Λα Χορνάδα, ο Χαβιέρ Βαλδές (Σιναλόα) και η Μιροσλάβα Μπριτς (Τσιουάουα), οι οποίοι δολοφονήθηκαν το 2017.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων στο Μεξικό μένουν ατιμώρητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ