Μέρκελ: Εφικτή μια κυβέρνηση “Τζαμάικα”

Για πρώτη φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δήλωσε δημόσια πως πρόθεση της είναι η δημιουργίας κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, γνωστής και ως κυβέρνησης «Τζαμάικα» από τα χρώματα των τριών κομμάτων.

Η υποδοχή της Μέρκελ στο συνέδριο της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών (Junge Union) στη Δρέσδη δεν ήταν ούτε ενθουσιώδης αλλά ούτε και ψυχρή. Η αντιμετώπιση της καγκελαρίου από την κομματική νεολαία εκφράζει μάλλον το κλίμα που επικρατεί στους Χριστιανοδημοκράτες. Ενώ πολλοί της καταλογίζουν την ευθύνη για τις σημαντικές απώλειες στις εκλογές, μια συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του κόμματος εξακολουθεί να τη στηρίζει.

Επίκεινται οι διαπραγματεύσεις με FDP και Πράσινους

Μιλώντας στους νεαρούς συνέδρους, η Μέρκελ χαρακτήρισε μεν το αποτέλεσμα των εκλογών απογοητευτικό, αλλά, όπως τόνισε, το κόμμα κατάφερε να πετύχει το βασικό του στόχο, δηλαδή να μη μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτό. Η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι βασική αιτία των σημαντικών εκλογικών απωλειών πριν δύο εβδομάδες ήταν προσφυγική κρίση, η πόλωση που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό το ζήτημα, όπως και η διάσταση απόψεων ανάμεσα στα αδελφά κόμματα – τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τη βαυαρέζικη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αναφορικά με την καθιέρωση ενός ανωτάτου ορίου στον αριθμό προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως. Η Μέρκελ απορρίπτει την επιβολή ενός ορίου 200.000 προσφύγων, όπως το απαιτεί το CSU. Πάντως, η καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση πως τα δύο αδελφά κόμματα θα πετύχουν τελικά έναν συμβιβασμό.

Στην αυριανή τους συνάντηση στο Βερολίνο, οι ηγεσίες των δύο συντηρητικών κομμάτων θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες με άλλα κόμματα για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης – μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Μέρκελ για πρώτη φορά απέρριψε δημόσια την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες και δήλωσε την πρόθεση της να συνεργαστεί με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Αν και αναμένει δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την αισιοδοξία πως είναι εφικτή η σύσταση κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων.

Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.