Μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μειώθηκε στο 6,3% του ενεργού πληθυσμού τον Απρίλιο, καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση στατιστικών στοιχείων για την απασχόληση (Bureau of Labor Statistics, BLS).

Με βάση στοιχεία για τα νοικοκυριά που συνέλεξε η υπηρεσία αυτή, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, για να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν η αμερικανική οικονομία πληττόταν από την ύφεση της περιόδου 2007-2009.

Μια χωριστή έρευνα της κυβέρνησης στις τάξεις των επιχειρήσεων κατέγραψε ότι 288.000 άνθρωποι προστέθηκαν στα μισθολόγια τον περασμένο μήνα, μια αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2012.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την άποψη ότι η βραδεία ανάπτυξη η οποία είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο -0,1% σε ετήσια βάση- οφειλόταν στην κακοκαιρία και προσωρινούς παράγοντες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση.

«Οι επιχειρήσεις δημιούργησαν 9,2 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε 50 συναπτούς μήνες αύξησης της απασχόλησης», επισήμανε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα επανέλαβε την έκκλησή του προς το αμερικανικό Κογκρέσο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να εγκρίνει μέτρα όπως δημόσια έργα και δαπάνες για τη συντήρηση υποδομών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο -οι Δημοκρατικοί, στους οποίους ανήκει, ελέγχουν τη Γερουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων- όπου είναι δυνατόν, αλλά παράλληλα «θα συνεχίσω να ενεργώ μονομερώς όπου πρέπει ώστε να εξασφαλίσω πως κάθε Αμερικανός ο οποίος εργάζεται σκληρά θα έχει την ευκαιρία να προκόψει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Ομπάμα είπε ότι η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και η Μέρκελ δήλωσαν ότι έχουν «δεσμευτεί», έχει «ζωτική σημασία» τόσο για τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, όσο και για την τόνωση των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πώς η Γερμανία “κέρδισε” ένα εκατ. θέσεις εργασίας                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ