Μάχη γιγάντων για τον…χάλυβα και το αλουμίνιο – Με “πόλεμο” απειλεί την Ε.Ε ο Τραμπ – Για αντίποινα προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τερματίζοντας τη δίμηνη εξαίρεση η οποία βρισκόταν μέχρι πρότινος σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από τις προαναφερθείσες περιοχές. Ο υπουργός συνεχίζοντας υποστήριξε πως οποιοδήποτε αντίμετρο ληφθεί ως απάντηση στους αμερικάνικούς δασμούς εκ μέρους των ευρωπαϊκών χώρων, του Μεξικού ή του Καναδά δεν θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρος.

Το Μεξικό με τη σειρά του προχωρά και αυτό στην επιβολή «ισοδύναμων» μέτρων, στον χάλυβα και στα αγροτικά προϊόντα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της.

Η έντονη αντίδραση της Ευρώπης

Άμεση ήταν η αντίδραση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την Ευρώπη να εμφανίζεται «βαθιά απογοητευμένη» για τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια. Η Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο» υπογράμμισε κυβερνητικός εκπρόσωπος της Βρετανίας. Την ανησυχία του για την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι από την 1η Ιουνίου 2018 θα επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, εξέφρασε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ενώ η αρμόδια για το εμπόριο Επίτροπος Μάλμστρομ προειδοποιεί για αναλογική απάντηση της ΕΕ, στη βάση των κανόνων του ΠΟΕ.

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: “Με ανησυχεί αυτή η απόφαση”, επαναλαμβάνοντας ότι οι μονομερείς δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

“Έχουμε συνεχή επαφή με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα”, είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ εξηγώντας ότι “η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει στο επίκεντρο του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η πηγή, αλλά αντιθέτως υφίσταται και η ίδια ζημία”.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι “είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για διεύρυνση των διαρθρωτικών λύσεων μαζί με τους εταίρους μας, αλλά και για να συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθιστώντας όμως σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό το καθεστώς απειλής”.

“Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι εκείνων που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα”, προειδοποίησε και τόνισε ότι `οι ΗΠΑ τώρα δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να φέρουμε την υπόθεση στον ΠΟΕ και την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ”.

“Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο”, τονίζει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ

Από την πλευρά της η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ συμπλήρωσε ότι “σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα”. Υπενθύμισε δε ότι τους τελευταίους μήνες είχε μιλήσει επανειλημμένα με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και του είχε ζητήσει να εξαιρεθεί μόνιμα η ΕΕ από αυτούς του δασμούς”.

“Σε αυτές τις συνομιλίες οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως μόχλευση για την απόκτηση παραχωρήσεων από την ΕΕ. Αυτός δεν είναι ο τρόπος που κάνουμε δουλειές και σίγουρα όχι μεταξύ των μακροχρόνιων εταίρων, των φίλων και των συμμάχων μας”, τονίζει η Σ.Μάλμστρομ. “Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απάντηση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ”, είπε η Επίτροπος και ανακοίνωσε ότι “θα επιβάλουμε επίσης μέτρα επανεξισορρόπησης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ΕΕ αγορά από την εκτροπή του εμπορίου που προκλήθηκε από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ”.

Μέρκελ: Η Ευρώπη θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο» στους αμερικανικούς δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.

Η Ένωση Βιομηχανιών Χάλυβα της Γερμανίας τοποθετήθηκε επίσημα για την επιβολή των δασμών με ανακοίνωση σημειώνοντας: «Τα αμερικανικά μέτρα είναι μια παρέμβαση υπέρ του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και αντίκεινται στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση της Wirtschaftsvereinigung Stahl. «Ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια είναι τερατώδης» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η γαλλική πλευρά μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών της, Ζαν-Μπατιστ Λενουάρ δήλωσε: «Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα. Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη» κατέληξε ο Γάλλος υφυπουργός.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ