Μακελειό στην Μόσχα: Τι είναι ο ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη – «Έχει εμμονή με τη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια»

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν σήμερα ότι η ανάληψη της ευθύνης για το μακελειό στην Μόσχα από τον ISIS είναι αυθεντική, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Για την ακρίβεια την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS-K που είναι το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Μαρινάκης για Τέμπη: Η Δικαιοσύνη θα δώσει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα

Τι είναι ο αφγανικός κλάδος του ISIS (ISIS-K);

Το Ισλαμικό Κράτος Khorasan (ISIS-K), που πήρε το όνομά του από έναν παλιό όρο για την περιοχή που περιλάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα απέκτησε φήμη για την ακραία του βιαιότητα.
Από τις πιο δραστήριες περιφερειακές θυγατρικές της φανατικής  ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το ISIS-K έχει δει τα μέλη του να μειώνονται από το 2018, όταν γνώρισε την μεγάλη του δύναμη.  Ταλιμπάν και αμερικανικές δυνάμεις τους προκάλεσαν βαριές απώλειες έκτοτε.

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την ομάδα ως συνεχή απειλή. Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάρτιο ότι το ISIS-K αναπτύσσει γρήγορα την ικανότητα να διεξάγει “εξωτερικές επιχειρήσεις” στην Ευρώπη και την Ασία. Προέβλεψε ότι θα ήταν σε θέση να επιτεθεί σε αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα εκτός Αφγανιστάν  “σε μόλις έξι μήνες και με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση”. Οι επιθέσεις εντός των ίδιων των ΗΠΑ ήταν λιγότερο πιθανές, είπε.

«Η παραλία»: Η συνάντηση του Πιτ με τον Καραχάλιο αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση δολοφονίας της Ρηνιώς

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχτηκαν ότι η ικανότητά τους να αναπτύσσουν πληροφορίες κατά εξτρεμιστικών ομάδων στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS-K, έχει μειωθεί μετά την αποχώρηση των  στρατευμάτων τους από τη χώρα, το 2021. Ο αμερικανικός στρατός έχει πει ότι μπορεί να δει τα “γενικά περιγράμματα” μιας επικείμενης επίθεσης, αλλά δεν έχει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες που είχε προηγουμένως.

Τα 8 χαρακτηριστικά των ανδρών που είναι εξαιρετικοί μπαμπάδες αλλά κακοί σύζυγοι

 

Οι επιθέσεις του ISIS-K

Ο ISIS-K έχει ιστορικό επιθέσεων, μεταξύ άλλων εναντίον τζαμιών, εντός και εκτός Αφγανιστάν.

-Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ υπέκλεψαν επικοινωνίες που επιβεβαίωναν ότι η ομάδα πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν, από τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι.
-Τον Σεπτέμβριο του 2022, μαχητές του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.
-Η ομάδα ήταν επίσης υπεύθυνη για μια επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες πολίτες κατά τη διάρκεια της χαοτικής εκκένωσης των ΗΠΑ από τη χώρα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τον Ιανουάριο, ανοίγει νέα καρτέλα, με προσπάθειες των Ταλιμπάν να νικήσουν την ομάδα. Οι συγκεκριμένες ενέργειες  οδήγησαν σε νέα μείωση του αριθμού των επιθέσεων εντός του Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι βομβιστικές επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει.

Την Πέμπτη, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από μια τράπεζα στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 12, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

 

Γιατί να επιτεθούν στην Ρωσία

Ενώ η επίθεση του ISIS-K στη Ρωσία την Παρασκευή ήταν μια δραματική κλιμάκωση, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ομάδα αντιτίθεται γενικώς στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια.  “Το ISIS-K έχει εμμονή με τη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του“, δήλωσε ο Κόλιν Κλαρκ του Soufan Center, μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ο Michael Kugelman του Wilson Center με έδρα την Ουάσινγκτον δήλωσε ότι το ISIS-K “βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχη σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους”.
Πρόσθεσε ότι η ομάδα μετρά επίσης ως μέλη έναν αριθμό μαχητών της Κεντρικής Ασίας με τα δικά τους παράπονα κατά της Μόσχας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ