Μακελειό στην Μόσχα: Ακόμα 3 ύποπτοι προς προφυλάκιση – Οι αιχμές Πούτιν για Ουκρανία και η παραδοχή της Άγκυρας για το τουρκικό δρομολόγιο των συλληφθέντων

Επέκταση των κατηγοριών σε ακόμα τρεις υπόπτους για το Μακελειό στην Μόσχα ζήτησαν οι ρωσικές ερευνητικές αρχές, ενώ η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι πέρασαν από το  έδαφός της οι τέσσερις που έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης κι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος Πούτιν αν και αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη του ISIS, δεν εγκαταλείπει την ρητορική με την οποία αφήνει αιχμές ότι η Ουκρανία ευθύνεται έστω και ως αυτουργός για το μακελειό στο Crocus City Hall.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση στο Κρόκους μπορεί να είναι ευνοϊκή για εκείνους που πολεμούν τη Ρωσία από τα χέρια του Κιέβου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Ναζί, ως γνωστόν, ότι “ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα πιο βρώμικα και απάνθρωπα μέσα για να πετύχουν τους στόχους τους”.

Η πολύνεκρη επίθεση στo Crocus City Hall «ταιριάζει» με την ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού εκ μέρους της Ουκρανίας, υποστήριξε επίσης ο Πούτιν. «Αμέσως, αναρωτιόμαστε ποιος επωφελείται; Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014, από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Και οι Ναζί, είναι πασίγνωστο, ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις πιο βρόμικες και πιο απάνθρωπες μεθόδους για να επιτύχουν τους στόχους του», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο εκείνοι που σχεδίασαν την επίθεση «ήλπιζαν ότι θα σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας αλλά βρήκαν ενότητα και αποφασιστικότητα (της κοινωνίας) να αντισταθεί στο κακό».

«Ξέρουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές που έχουν μια ιδεολογία την οποία μάχεται εδώ και αιώνες ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος για πρώτη φορά στο ισλαμιστικό στοιχείο, τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από το ΙΚ. «Ξέρουμε ποιος διέπραξε αυτήν την ωμότητα εναντίον της Ρωσίας και του λαού της. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο εντολέας», πρόσθεσε.

Η επέκταση του κατηγορητηρίου

Εντωμεταξύ οι Ρώσοι ερευνητές ζήτησαν σήμερα να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι της επίθεσης στο Κρόκους, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 130 ανθρώπους, στα περίχωρα της Μόσχας, έγινε γνωστό από το δικαστήριο που έχει αναλάβει την υπόθεση.

«Τρεις φάκελοι έχουν παραληφθεί», έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το δικαστήριο Basmanny της ρωσικής πρωτεύουσας. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πρόκειται για έναν πατέρα και δύο από τους γιους του.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν συνολικά 11 ανθρώπους και προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτά τα τρία πρόσωπα είναι μεταξύ αυτών ή όχι.

Η Τουρκία

Στην Τουρκία αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι συλληφθέντες για το μακελειό στην Μόσχα πέρασαν από την χώρα του, ωστόσο φρόντισε να σημειώσει ότι δεν έγινε σε τουρκικό έδαφος η ριζοσπαστικοποίησή τους.

Οι ένοπλοι από το Τατζικιστάν που εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα είχαν περάσει για μικρό χρονικό διάστημα από την Τουρκία, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στη Ρωσία, όμως η ριζοσπαστικοποίησή τους δεν συνέβη εκεί, σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορούσαν να ταξιδέψουν ελεύθερα μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας. Οι δράστες, πρόσθεσε, ζούσαν στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δύο από τους δράστες έφυγαν από την Τουρκία για τη Μόσχα με την ίδια πτήση, στις 2 Μαρτίου 2024. Περισσότεροι από 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτήν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ