Μακελειό στη Μόσχα: Ουκρανούς εθνικιστές «βλέπει» η Ρωσία πίσω από την επίθεση

Ουκρανούς εθνικιστές βλέπει η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή πίσω από το μακελειό στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών την Παρασκευή στην Μόσχα συνδέονται με «Ουκρανούς εθνικιστές».

Από τις πρώτες ώρες μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια, η Μόσχα είχε φανεί ότι επιδίωκε να βρει μια σύνδεση της επίθεσης με την Ουκρανία, παρόλο που το Κίεβο αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη και η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Στην ανακοίνωση, η κρατική Επιτροπή αναφέρει για πρώτη φορά ότι ανακάλυψε αποδείξεις για ουκρανική σύνδεση. Αν και περιέγραψε τον χαρακτήρα των εικαζόμενων αποδεικτικών στοιχείων, δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα.

«Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με κρατούμενους τρομοκράτες, της μελέτης τεχνικών συσκευών που κατασχέθηκαν από αυτούς και της ανάλυσης πληροφοριών για οικονομικές συναλλαγές, λήφθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για τη σύνδεσή τους με Ουκρανούς εθνικιστές», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή οι δράστες είχαν λάβει σημαντικά ποσά σε μετρητά και κρυπτονομίσματα από την Ουκρανία και ότι ένας άλλος ύποπτος που εμπλέκεται στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας τελεί υπό κράτηση.

Έντεκα άτομα συνελήφθησαν το πρώτο 24ωρο μετά την επίθεση της περασμένης Παρασκευής και οκτώ από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ένοπλων, έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Οι επτά είναι από το Τατζικιστάν και οι άλλοι από το Κιργιστάν.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει δημόσια πριν από τις ένοπλες επιθέσεις της Παρασκευής στην Μόσχα ότι είχαν λάβει πληροφορίες για μια πιθανή επίθεση από εξτρεμιστές στη Ρωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι πιστεύουν ότι υπεύθυνο για την επίθεση είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας της FSB δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, χωρίς να παράσχει και πάλι αποδεικτικά στοιχεία, ότι πιστεύει ότι στην επίθεση εμπλέκονται η Ουκρανία, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Το Κρεμλίνο δεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τους αγνοούμενους

Επί του παρόντος δε προβλέπεται συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν με τους συγγενείς των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους όταν ένοπλοι τρομοκράτες εισέβαλλαν στο Crocus City Hall της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Στην ίδια γραμμή το Κρεμλίνο παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να απευθύνουν τα ερωτήματα τους σχετικά με τις συνθήκες του μακελειού, στους ερευνητές.

«Αν χρειαστούν επαφές, θα σας ενημερώσουμε», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο Ρώσος πρόεδρος προβλέπει να συναντήσει τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης αυτής, που στοίχισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι την επίθεση αυτή, την πιο αιματηρή εδώ και είκοσι χρόνια στη Ρωσία, διέπραξαν «ριζοσπαστικοί ισλαμιστές», αλλά οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τις ουκρανικές και τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι τη «διευκόλυναν».

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκφράστηκε δημοσίως την επομένη της επίθεσης αυτής, η οποία έγινε την Παρασκευή το βράδυ.

Σύμφωνα επίσης με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν δεν μετέβη στο σημείο της επίθεσης για να μην «διαταράξει τη δουλειά» των σωστικών συνεργείων.

«Όσον αφορά τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, οργανώθηκε πολύ στενή συνεργασία μαζί τους από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ειδικούς (…). Όλο αυτό έγινε το συντομότερο δυνατό. Η δουλειά αυτή συνεχίζεται», πρόσθεσε επίσης ο Πεσκόφ.

Χθες, Τετάρτη, ο Πούτιν μετέβη στην περιφέρεια Τβερ, βορειοδυτικά της Μόσχας, για να επισκεφθεί ιστορικό μουσείο και να συναντήσει εργαζομένους στον τομέα του πολιτισμού. Σήμερα αναμένεται να μετάσχει σε σύνοδο αφιερωμένη στον τουρισμό.

Παράλληλα σε ερώτηση για τις πληροφορίες ότι δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, το Κρεμλίνο απάντησε ότι το ερώτημα αυτό θα ήταν καλύτερο να απευθυνθεί στους ερευνητές.

Ο ιστότοπος Baza στο Telegram, που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε χθες ότι 95 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την επίθεση της Παρασκευής

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας κατέθεσαν έφεση

Ο Αμιρτσόμ Ισλάμοφ και ο πατέρας του Ισροήλ Ισλάμοφ, δύο από τους οκτώ υπόπτους που συνελήφθησαν ως εμπλεκόμενοι στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναυλιών στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισης τους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Η οικογένεια Ισλάμοφ- τα αδέρφια Αμιρτσόν και Ντιλοβάρ και ο πατέρας τους Ισροήλ, που κατάγονται από το Τατζικιστάν, θεωρούνται ύποπτοι για το ότι συνέδραμαν τους τέσσερις Τατζίκους που κατηγορούνται για την επίθεση στο κέντρο Crocus City Hall, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 143 άνθρωποι.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ