Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ αναπτύσσει άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων – 83 νεκρούς ανακοίνωσε η Χαμάς

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προχωρά σε μπαράζ εκκλήσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης ζητώντας ταυτόχρονα να γίνει διπλωματική προσπάθεια για να σταματήσει η βία, εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και πάλι την Πέμπτη από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, την ώρα που τα ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα συνεχίστηκαν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ισραήλ ανέπτυξε την Πέμπτη άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών, την ώρα που το εβραϊκό κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο και με μια εσωτερική έκρηξη βίας μεταξύ Εβραίων και Αράβων κατοίκων του.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είπε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρινίζοντας ότι μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα είναι «ένα από τα σενάρια». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

«Θα χρειαστεί χρόνος (…) αλλά θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στο Ισραήλ», είπε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε συστοιχία του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» στο κέντρο της χώρας.

Τι ζήτησε το Ισραήλ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την Πέμπτη το Ισραήλ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «να καταδικάσουν απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις» από τη Λωρίδα της Γάζας, σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει χωρίς αμφισημίες τις τυφλές επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον Ισραηλινών πολιτών και κατοικημένων περιοχών και να στηρίξει το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα», αναφέρει στην επιστολή του ο Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης τόνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση. «Ωστόσο, έχει το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του και την εθνική κυριαρχία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σθένος», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το καθεστώς τον θρησκευτικών χώρων της Ιερουσαλήμ «δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να συνεδριάσει, για τρίτη φορά από την Δευτέρα, αύριο Παρασκευή. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του ωστόσο, που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, η αυριανή θα είναι δημόσια και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Τη νέα αυτή συνεδρίαση ζήτησαν η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα, χώρες με τις οποίες συντάχθηκαν επτά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Νίγηρας, το Βιετνάμ και ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.

Στις δύο πρώτες συνεδριάσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφισμάτων που ζητούσαν τον τερματισμό των συγκρούσεων, κρίνοντάς τα «αντιπαραγωγικά».

Στους 83 ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας η οποία τελεί υπό τον έλεγχό του, ανεβάζοντας στους 83 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών τη Δευτέρα, 10 Μαΐου.

Συνολικά 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 17 παιδιά, και 487 τραυματίστηκαν, ανέφερε η Χαμάς έπειτα από μια ακόμη νύχτα πληγμάτων στον θύλακα και εκτοξεύσεων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διέταξε “μαζική” ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό εβραίων και αράβων κατοίκων λόγω των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται εκεί τις τελευταίες ημέρες.”Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (…) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου”, ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοινώνοντας την ανάκληση δέκα λόχων συνοριοφυλάκων που επιχειρούν συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ