LIVE – 24η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται πλέον στην 24η ημέρα της, και ο πόλεμος που συγκλονίζει την ευρύτερη περιοχή δεν δείχνει κανένα σημείο εκτόνωσης. Η τέταρτη εβδομάδα των εχθροπραξιών χαρακτηρίζεται από την κατακόρυφη κλιμάκωση της ρητορικής μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ενώ το ανθρωπιστικό κόστος αυξάνεται δραματικά σε όλα τα μέτωπα, ειδικά στον Λίβανο όπου το Ισραήλ διεξάγει σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά υποδομών και της Χεζμπολάχ.

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 08:57 23/03/26

    Επικεφαλής CENTCOM: «Σε βαθιά καταφύγια» οι Ιρανοί στρατηγοί – Σημάδι «απελπισίας» οι επιθέσεις σε αμάχους

    – Μια εικόνα αποσύνθεσης και απόγνωσης στις τάξεις της ιρανικής στρατιωτικής ηγεσίας περιέγραψε ο επικεφαλής της CENTCOM, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, δηλώνοντας ότι «Λειτουργούν με ένα σημάδι απελπισίας» στοχοποιώντας πλέον εσκεμμένα πολιτικές υποδομές.

    – Καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του, παρατηρείται σημαντική κάμψη στην πυκνότητα των ιρανικών πυρών, γεγονός που αποδίδεται στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

    – Ο Κούπερ υπογράμμισε την «εξαιρετική αντίθεση» ανάμεσα στην προστασία των ανώτερων Ιρανών στρατηγών σε «βαθιά καταφύγια» και τους απροστάτευτους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή.

  • 08:30 23/03/26

    Ισραήλ: Πτώση θραυσμάτων στη Σαφέντ έπειτα από ιρανική επίθεση που αναχαιτίστηκε

    Έπειτα από μερικές ώρες σχετικής ηρεμίας στο Ισραήλ, η ένταση επανήλθε στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε νέα επίθεση με πυραύλους.

     

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στην αναχαίτιση ενός «περιορισμένου αριθμού πυραύλων» που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν.

     

    Λόγω των αναχαιτίσεων, αναφέρθηκε πτώση θραυσμάτων στη βόρεια πόλη Σαφέντ.

     

     

    Η επίθεση προκάλεσε την ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού σε ολόκληρο το βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χάιφα.

     

    Όπως μετέδωσε το Channel 12, από το συμβάν: «δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές».

  • 08:24 23/03/26

    Σαουδική Αραβία: Αναχαίτιση drones και πυραύλων στο ανατολικό τμήμα της χώρας

    Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε νέες επιτυχημένες επιχειρήσεις αναχαίτισης εχθρικών στόχων στον εναέριο χώρο της επικράτειας.

     

    Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΥΠΑΜ, οι σαουδαραβικές δυνάμεις «ανεχαίτισαν και κατέστρεψαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στην ανατολική περιοχή της χώρας».

     

     

    Το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα στην ίδια γεωγραφική ζώνη.

     

    Συγκεκριμένα, η σαουδική αεράμυνα είχε ήδη προχωρήσει στην αναχαίτιση ενός ακόμη drone, καθώς και ενός πυραύλου που είχε ως στόχο την πρωτεύουσα, το Ριάντ.

     

     

    Παράλληλα, ένας επιπλέον πύραυλος αναφέρθηκε ότι κατέπεσε σε ανοιχτή, μη κατοικημένη περιοχή.

  • 07:42 23/03/26

    Δείτε LIVE εικόνα από Ισραήλ και Λίβανο

Μια ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων

  • Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι οι «απειλές και ο τρόμος» ενισχύουν την ιρανική ενότητα. Η δήλωση ήρθε μετά το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «αφανίσει» τους ιρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εάν τα Στενά του Ορμούζ δεν ανοίξουν εντός 48 ωρών.
  • Η Τεχεράνη απέρριψε το τελεσίγραφο, ξεκαθαρίζοντας πως τα Στενά θα παραμείνουν «εντελώς κλειστά» σε περίπτωση επίθεσης στις ενεργειακές της υποδομές, ενώ απείλησε με πλήγματα σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα, καθώς και σε μονάδες αφαλάτωσης στην περιοχή.
  • Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, διεύρυνε τη λίστα των στόχων προειδοποιώντας τις «χρηματοπιστωτικές οντότητες» που αγοράζουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα ότι θα θεωρούνται «νόμιμοι στόχοι». Σε ανάρτησή του έγραψε: «Παρακολουθούμε τα χαρτοφυλάκιά σας. Αυτή είναι η τελευταία σας προειδοποίηση».
  • Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ «μόλις ξεκίνησε» και ότι οι δυνάμεις θα προχωρήσουν βαθύτερα στον Λίβανο. Ο υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ, διέταξε την εντατικοποίηση της κατεδάφισης γεφυρών και σπιτιών, ενισχύοντας τους ότι ο νότιος Λίβανος θα απομονωθεί.
  • Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, υπεραμύνθηκε της στάσης του Τραμπ δηλώνοντας στο NBC News: «Μερικές φορές πρέπει να κλιμακώσεις για να αποκλιμακώσεις». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει «άφθονα χρήματα» για τη χρηματοδότηση του πολέμου, ζητώντας ωστόσο πρόσθετα κονδύλια από το Κογκρέσο για τον μελλοντικό εφοδιασμό του στρατού.
  • Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, εξέφρασε την ελπίδα να «αποκατασταθούν» οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Είχα σημαντικές συνομιλίες εδώ στον Λευκό Οίκο, αλλά και με το Ιράν. Υπάρχουν κάποιες επαφές και ελπίζουμε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε αυτή τη γραμμή», ανέφερε στο CBS News.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά την ανάγκη επαναλειτουργίας των Στενών του Ορμούζ για τη διεθνή ναυτιλία.
  • Ο πάπας Λέων ΙΔ’ χαρακτήρισε τον θάνατο και τα δεινά του πολέμου «σκάνδαλο» για την ανθρωπότητα, απευθύνοντας νέα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.
  • Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, ανάμεσα στους νεκρούς των συγκρούσεων περιλαμβάνονται 118 παιδιά και 79 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.786. Συνολικά, ο απολογισμός του πολέμου έχει φτάσει τους 1.024 νεκρούς στον Λίβανο, περισσότερους από 1.500 στο Ιράν, 15 στο Ισραήλ και 13 μέλη του αμερικανικού στρατού, πέρα από τους πολυάριθμους αμάχους στον Περσικό Κόλπο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK