LIVE – 19η ημέρα πολέμου ΗΠΑ – Ισραήλ με Ιράν – Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στη 19η ημέρα του, η σύγκρουση λαμβάνει χαρακτηριστικά παγκόσμιας κρίσης, με το Ιράν και τις ΗΠΑ να ανταλλάσσουν πλήγματα στρατηγικής σημασίας. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον νότιο Λίβανο, ενώ αποδυναμώνει την ηγεσία της Τεχεράνης, με στοχευμένα πλήγματα κατά υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Οι τελευταίες εξελίξεις
  • 08:51 18/03/26

    Ισραήλ: Στρατηγικά πλήγματα στην καρδιά του Ιράν – Χτύπησε κέντρα διοίκησης των IRGC και συστήματα αεράμυνας

    – Σε μια εκτεταμένη επιχείρηση πάνω από την ιρανική πρωτεύουσα, ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι έπληξε καίριες στρατιωτικές υποδομές, κέντρα διοίκησης και συστοιχίες πυραύλων κατά τη διάρκεια των χθεσινών αεροπορικών επιδρομών στην Τεχεράνη.

    – Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των IDF, οι στόχοι περιλάμβαναν στρατηγικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) και των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας.

    – Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν στο στόχαστρο κέντρα διοίκησης της πυραυλικής άμυνας, καθώς και συστήματα αεράμυνας. Τα πλήγματα έγιναν «Για να επεκταθεί η εναέρια υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τους ουρανούς του Ιράν».

  • 08:40 18/03/26

    Δείτε LIVE εικόνα από Ισραήλ και Λίβανο

  • 08:32 18/03/26

    Κατάρ: Αναχαίτιση πυραύλων πάνω από την Ντόχα έπειτα από ισχυρές εκρήξεις

    – Το Κατάρ τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τις πρώτες πρωινές ώρες, έπειτα από επιτυχή αναχαίτιση πυραυλικής επίθεσης πάνω από την πρωτεύουσα Ντόχα.

    – Η επίσημη επιβεβαίωση της επίθεσης ήρθε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας, λίγο αφότου δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) μετέδωσε ότι άκουσε ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.

    – «Οι ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν πυραυλική επίθεση η οποία είχε ως στόχο το Κράτος του Κατάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Άμυνας στη δήλωσή του.

  • 08:25 18/03/26

    Συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ: Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους

    – Συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν τον εντοπισμό νέας επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν.

    – Οι σειρήνες αναμένεται να ηχήσουν στα επόμενα λεπτά στο κεντρικό Ισραήλ, με τα αμυντικά συστήματα να λειτουργούν για την αναχαίτιση της απειλής.

    – Οι πολίτες καλούνται να συμμορφωθούν άμεσα με τις οδηγίες ασφαλείας και να αναζητήσουν καταφύγιο.

  • 07:57 18/03/26

    Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μοσάντ

    – Στην εκτέλεση ενός άνδρα που κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ προχώρησε το Ιράν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim.

    – Η θανατική ποινή επιβλήθηκε έπειτα από μια δικαστική διαδικασία που κατέληξε στην επικύρωση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

    – Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε «εξελιγμένος εξοπλισμός κατασκοπείας».

Μια ανασκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας του Ιράν την Τρίτη, εξοντώνοντας τον Αλί Λαριτζανί, επικεφαλής του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, και τον Γκουλαμρεζά Σολεϊμανί, ηγέτη της ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ που ευθυγραμμίζεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC).
  • Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν στόχευσε το Τελ Αβίβ με πυραύλους που έφεραν κεφαλές διασποράς, σε αυτό που χαρακτήρισε ως αντίποινα για τη δολοφονία του Αλί Λαριτζανί, από το Ισραήλ. Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ανέφεραν την εκτόξευση κυμάτων πυραύλων κατά των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούν στα σύνορα με τον Λίβανο.
  • Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους συνοικίας στην κεντρική Βηρυτό να εκκενώσουν την περιοχή τα ξημερώματα της Τετάρτης, προειδοποιώντας για επικείμενη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στη λιβανέζικη πρωτεύουσα.
  • Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 912 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 111 παιδιών, και έχει τραυματίσει 2.221 άλλους, ενώ οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν πλέον το ένα εκατομμύριο.
  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έριξε την Τρίτη πολλαπλές «διατρητικές» βόμβες (deep penetrators) βάρους 5.000 λιβρών σε ιρανικές τοποθεσίες πυραύλων κατά μήκος της ακτογραμμής του Ιράν, κοντά στο Στενό του Ορμούζ.
  • Ο Τζο Κεντ, διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου των ΗΠΑ και επί σειρά ετών υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, παραιτήθηκε λόγω του πολέμου με το Ιράν. Ο Τραμπ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κεντ, αποκαλώντας τον «αδύναμο σε θέματα ασφάλειας».
  • Ο Τραμπ συνέχισε να εξαπολύει πυρά κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως «δεν χρειαζόμαστε» τη βοήθειά τους στον πόλεμο με το Ιράν, αφού προηγουμένως τους είχε πιέσει να συνδράμουν τις ΗΠΑ στη διασφάλιση του Στενού του Ορμούζ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θα έπρεπε να ήταν εκεί». Ο Τραμπ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ διαπράττει ένα «ανόητο λάθος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK