Lili Elbe: 140 χρόνια από την γέννηση της – Το Google Doodle για «Το κορίτσι από τη Δανία»

Το σημερινό Google Doodle τιμά το «Κορίτσι από τη Δανία», την Lili Elbe, η οποία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ζωγράφους της εποχής της, καθώς και μια φυσιογνωμία με επιρροή στην LGBTQ+ κοινότητα ως ένας από τους πρώτους αποδέκτες χειρουργικής επιβεβαίωσης φύλου.

Judith Leyster: H Google τιμά με Doodle την Ολλανδή ζωγράφο

Σαν σήμερα το 1882 γεννήθηκε η Lili Elbe με το όνομα Einar Magnus Andreas Wegener στο Βέιλε της Δανίας. Ως έφηβη, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη και γράφτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας, όπου γνώρισε την Gerda Gottlieb. Το ζευγάρι απολάμβανε την ζωγραφική μαζί, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν πριν από τη μετάβαση της Elbe. Μια μέρα που ένα από τα μοντέλα του Gottlieb δεν εμφανίστηκε για ένα πορτρέτο, η Elbe φόρεσε ένα φόρεμα και πόζαρε για την γυναίκα της. Η Elbe είπε ότι ένιωθε εκπληκτικά άνετα φορώντας το φόρεμα και τις κάλτσες και άρχισε να αμφισβητεί την ταυτότητα φύλου της. Μέσα από αυτές τις εμπειρίες, άρχισε να οραματίζεται τη ζωή ως γυναίκα και άρχισε να ζει αυθεντικά ως η ίδια με το όνομα Lili (Λίλη).

Το 1912, το ζευγάρι μετακόμισε από την Κοπεγχάγη στο Παρίσι, όπου η Lili Elbe μπορούσε να ζήσει ως ο αληθινός εαυτός της με λιγότερη κριτική. Έμαθε για την δυνατότητα χειρουργικής επιβεβαίωσης του φύλου στην δεκαετία του 1920, όταν η διαδικασία ήταν εξαιρετικά άγνωστη και πειραματική. Ενώ ήταν επικίνδυνη, η Lili Elbe ήξερε ότι ήθελε το σώμα της να ταιριάζει με την ταυτότητα φύλου της και έλαβε μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις στη Γερμανία. Οι διαδικασίες της επέτρεψαν να αναγνωριστεί νομικά ως γυναίκα και της χορηγήθηκε διαβατήριο με το όνομά της. Επέλεξε το επίθετο Elbe από το ποτάμι που διασχίζει τη Δρέσδη – όπου έκανε τις χειρουργικές επεμβάσεις και επιβεβαιώθηκε ως γυναίκα. Εκείνη την εποχή, ο νόμος δεν αναγνώριζε τους γάμους μεταξύ γυναικών και έτσι το ζευγάρι χώρισε φιλικά.

Google Doodle: Τιμά την Εθνική του Κατάρ

Η Lili Elbe ξαναπαντρεύτηκε και είχε ελπίδες να γίνει βιολογική μητέρα, γι’ αυτό αναζήτησε μια διαδικασία μεταμόσχευσης μήτρας. Δυστυχώς, δεν πέτυχε ποτέ το όνειρό της για μητρότητα, καθώς πέθανε αμέσως μετά την επέμβαση επειδή το σώμα της απέρριψε το μόσχευμα.

Η κληρονομιά της συνεχίζεται μέσω των δύο βιβλίων για τη ζωή της και μέσω του φεστιβάλ κινηματογράφου LGBTQ+ MIX Copenhagen, το οποίο απονέμει τα βραβεία Lili στον νικητή των Καλύτερων Μήκους Μήκους, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους. Το «Man into Woman» προσαρμόστηκε απευθείας από τα ημερολόγιά της και έγινε ένα από τα πρώτα ευρέως δημοσιευμένα βιβλία για τη ζωή ενός τρανσέξουαλ, ενώ το «The Danish Girl» είναι ένα φανταστικό βιβλίο και ταινία εμπνευσμένη από τη ζωή της.

Ana Mercedes Hoyos: Η Google τιμά με Doodle την Κολομβιανή ζωγράφο και γλύπτρια

Το Google Doodle για την Lili Elbe

Lili Elbe google doodle

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ