Λάβδας στον Realfm 97,8: Τις εξελίξεις ορίζει ο τυχοδιωκτισμός του Κρεμλίνου και όχι η Ευρώπη

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

“Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ήταν πολύ σφοδρές και σχέση με το στάδιο ανάπτυξης που είχε βρεθεί το 2022, εν προκειμένω με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Θέλω να πω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα και έχει μπει στην πιο επικίνδυνη φάση του κατά τη γνώμη μου, είναι πρωτοφανές για πολλές δεκαετίες, η ΕΕ είχε συνηθίσει να βάζει πολλά πράγματα κάτω από το χαλί. Ένα από αυτά ήταν η ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία” περιέγραψε.

“Είναι φυσικό να βρίσκεται σε μια αμηχανία η ΕΕ” πρόσθεσε.

“Όταν η Γερμανία καλεί τους πολίτες να “στοκάρουν”, βέβαια έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εξάρτησης από την Ρωσία και την Ουκρανία, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη. Είναι μια τεράστια πρόκληση. Η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη, ζούμε μια μετάβαση που εξαρτάται και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο είμαστε σε μια δύσκολη φάση” υπογράμμισε.

“Τις εξελίξεις ορίζει ο τυχοδιωκτισμός του Κρεμλίνου, αφετέρου το ΝΑΤΟ και όχι η Ευρώπη. Όσο παραμένει η πολεμική σύγκρουση, η Ευρώπη θα σύρεται γιατί το πάνω χέρι θα το έχει η Ευρω-ατλαντική διάσταση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και όχι η Ευρώπη που δεν ήταν έτοιμη για αυτό” σημείωσε ο κ. Λάβδας.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ