Κρεμλίνο: Αλλάζει τον νόμο για τις ανταρσίες και διαψεύδει ότι έπληξε το εστιατόριο στο Κραματόρσκ

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε πλήρη εξέλιξη, το Κρεμλίνο εξετάζει αλλαγές στην νομοθεσία για τις ένοπλες εξεγέρσεις, μετά την ανταρσία της Wagner. Ωστόσο οι τελευταίες επιθέσεις που έγιναν σε ουκρανικό έδαφος εναντίον πολιτικών στόχων αναγκάζουν την ρωσική ηγεσία να διαψεύσει τις εναντίον της κατηγορίες ότι στοχεύει αμάχους.  Η ρωσική ηγεσία συζητεί εάν χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία μετά την ένοπλη ανταρσία της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner το Σάββατο, όπως δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι είδους αλλαγές μπορεί να εξετάζονται.

Οι άλλες δραστηριότητες της Wagner

Παράλληλα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι Ρώσοι σύμβουλοι συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, αλλά οι δραστηριότητες της Wagner εκεί είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά την ίδια την οργάνωση.
Εκατοντάδες Ρώσοι συμβασιούχοι μισθοφόροι, συμπεριλαμβανομένων πολλών από την οργάνωση Wagner, βοηθούν την κυβέρνηση της Κενροαφρικανικής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τους αντάρτες από το 2018, αλλά η τύχη της Wagner είναι αβέβαιη μετά την ανταρσία του Σαββάτου στη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι η οργάνωση μπορεί να διαλυθεί. Πάντως η τοποθέτηση του Κρεμλίνου αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θέλει σε πρώτη φάση να αναμιχθεί σε άλλες δραστηριότητες της εταιρείας μισθοφόρων.

Οι επιθέσεις στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία επιτίθεται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και όχι σε μη στρατιωτικές δομές, απαντώντας σε ερώτηση για το πυραυλικό πλήγμα χθες, Τρίτη βράδυ, σε πολυσύχναστο εστιατόριο στην πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν πλήττει δομές που δεν είναι στρατιωτικές», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Τα πλήγματα γίνονται σε στόχους που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την στρατιωτική υποδομή», πρόσθεσε.
Η αστυνομία του Κραματόρσκ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν από το πυραυλικό πλήγμα, το οποίο μετέτρεψε το εστιατόριο σε σωρό από συντρίμμια. Οι αρχές διευκρίνισαν ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται 4 παιδιά.

Έκθεση του ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε επίσης σήμερα έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία παραβίασε τα δικαιώματα των παιδιών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο ρωσικός στρατός έσωσε παιδιά. Η έκθεση, η οποία δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει συλλάβει περισσότερους από 800 αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά, από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν εισέβαλε στην Ουκρανία.
Ο Πεσκόφ δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν λάβει μέτρα για να προστατεύσουν παιδιά απομακρύνοντάς τα από περιοχές της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ για την ανταρσία της Wagner

Ερωτηθείς παράλληλα για αμερικανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο Ρώσος στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων για την ματαιωθείσα ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι θα γίνονται “πολλές εικασίες” έπειτα από αυτό. Η αμερικανική εφημερίδα New York Times ανέφερε επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο υποδιοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, γνώριζε εκ των προτέρων για την σχεδιαζόμενη ανταρσία.

Απεσταλμένος του Πάπα

Το Κρεμλίνο εκτιμά τις προσπάθειες του Βατικανού να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, σημείωσε ακόμη ο εκπρόσωπος του Πούτιν, επιβεβαιώνοντας την άφιξη στη Μόσχα εκπροσώπου του Πάπα Φραγκίσκου για ειρηνευτικές συνομιλίες.
“Εκτιμάμε βαθύτατα τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Βατικανού και χαιρετίζουμε την επιδίωξη του Πάπα να συμβάλει στον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης (στην Ουκρανία)”, σημείωσε ο Πεσκόφ. Ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον απεσταλμένο του Ποντίφικα, τον καρδινάλιο Ματέο Τζούπι, κατόπιν αιτήματος του Ρώσου προέδρου, πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ