Κρεμλίνο: Αυτός είναι ο πιο πιθανός συμβιβασμός με την Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η μετατροπή της Ουκρανίας σε ουδέτερο κράτος με καθεστώς συγκρίσιμο με την Αυστρία και την Σουηδία συζητείται στις συνομιλίες με το Κίεβο και θα ήταν ένας πιθανός «συμβιβασμός» με την Ρωσία.

«Αυτή είναι μια επιλογή που συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αυξάνοντας τις ελπίδες για το τέλος του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανέφερε ότι τα αυστριακά και σουηδικά μοντέλα θα σημαίνουν ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στρατό της, αλλά δεν θα της επιτραπεί να φιλοξενήσει ξένες βάσεις ή στρατεύματα.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο RBC ότι ορισμένα μέρη μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία ήταν κοντά στο να συμφωνηθούν αφού το Κίεβο σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε να συζητήσει την ουδετερότητα.

«Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται τώρα σοβαρά μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Χθες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι θεωρείται ως σημαντική παραχώρηση προς τη Ρωσία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ