Κραυγή απόγνωσης στην Ουκρανία: «Τρεις μέρες χωρίς φαγητό και νερό. Αργοπεθαίνουμε» λένε οι κάτοικοι

Παγιδευμένοι σε έναν εφιάλτη είναι για τέταρτη ημέρα εκατοντάδες κάτοικοι των περιοχών γύρω από τον Δνείπερο ποταμό μετά την κατάρρευση του φράγματος της Νόβα Καχόβκα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Από τη Ζαπορίζια ξεκίνησε η αντεπίθεση» σύμφωνα με το NBC – Διαψεύδει ο στρατός

Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να απεγκλωβίζουν ανθρώπους και ζώα από πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ χιλιάδες δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ιχόρ Κλιμένκο ανέφερε ότι 5 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και 13 ακόμα αγνοούνται από τις πλημμύρες. Παράλληλα εξήγησε ότι τα νερά έχουν καλύψει 48 οικισμούς, εκ των οποίων οι 34 βρίσκονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας και 14 βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Συναγερμός στην Ουκρανία: Νάρκες επιπλέουν μετά την κατάρρευση του φράγματος – Κίνδυνος εκρήξεων

«SOS» εκπέμπουν οι κάτοικοι

Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονται παγιδευμένοι από τα νερά σε περιοχές της Χερσώνας, κάνουν έκκληση για βοήθεια στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρουν σε μηνύματα που στέλνουν στο Telegram βρίσκονται στις στέγες των σπιτιών τους χωρίς φαγητό και νερό. «Βοηθήστε με σας παρακαλώ! Είναι όλοι σε μία διπλανή στέγη. Τα παιδιά ουρλιάζουν και κλαίνε. Τρεις μέρες χωρίς φαγητό και νερό. Αργοπεθαίνουμε. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ», έγραψε η 35χρονη Σβιτλάνα.

Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο – Φόβοι για νέα οικολογική καταστροφή

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε περιοχές υπό ρωσική κατοχή. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία ξεκαθάρισε από την πρώτη ημέρα ότι δεν θα προχωρήσει σε επιχειρήσεις εκκένωσης στα εδάφη που ελέγχει.

Σε λίστα που κυκλοφορεί μεταξύ των κατοίκων υπάρχουν τα ονόματα τουλάχιστον 150 ανθρώπων που αγνοούνται και οι συγγενείς τους προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη τους. «Ζητώ (σ.σ. βοήθεια) επειγόντως! Υπάρχει μία γιαγιά γεννημένη το 1939 και μία ανάπηρη γυναίκα γεννημένη το 1958. Χρειάζονται να εκκενώσουν την περιοχή. Βοήθεια!», γράφει ο Αλιόνα.

Χθες η περιοχή της Χερσώνας βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ζητούν από τις ομάδες εθελοντών να σταματήσουν την παροχή βοήθειας. Δεκάδες άνθρωποι από άλλες περιοχές της Ουκρανίας προσφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να φιλοξενήσουν πλημμυροπαθείς μετά τον απεγκλωβισμό τους.

Ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας: Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) ανέφερε ότι υπέκλεψε μία τηλεφωνική κλήση που δείχνει ότι ομάδα Ρώσων σαμποτέρ ανατίναξε τον υδροηλεκτρικό σταθμό και το φράγμα της Νόβα Καχόβκα.

Μάλιστα η SBU ανήρτησε ηχητικό διάρκειας ενάμιση λεπτού στο κανάλι της στο Telegram με την συνομιλία. Σε αυτή την ακούγονται δύο άνδρες που μιλούν ρωσικά να συζητούν τα αποτελέσματα της κατατροφής που θα επέφερε η κατάρρευση του φράγματος.

«Εκείνοι (σ.σ. οι Ουκρανοί) δεν το χτύπησαν. Ήταν η δική μας ομάδα σαμποτάζ», είπε ένας από τους άνδρες, ο οποίος σύμφωνα με την SBU είναι Ρώσος στρατιώτης. «Ήθελαν να τρομάξουν (σ.σ. τον κόσμο) με το φράγμα αυτό. Δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο και (σ.σ. έκαναν) περισσότερα από όσα σχεδίασαν».

Η SBU δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνομιλία ή τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ανέφερε πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και «οικοκτονία». «Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας», ανέφερε σε ανακοίνωση η SBU.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ