Κόσοβο: Αμετακίνητα τα σερβικά οδοφράγματα, παρά τα βήματα εκτόνωσης από την Πρίστινα

Μικρό βήμα για την εκτόνωση της έντασης με τους Σέρβους του Κοσόβου, έκαναν οι αλβανικές αρχές της Πρίστινας, μετατρέποντας την προφυλάκιση του αστυνομικού Πάντιτς σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο τα οδοφράγματα των Σέρβων στο Βόρειο Κόσοβο παραμένουν για 19η ημέρα, ενώ η Μόσχα, παρά την διαβεβαίωση ότι υποστηρίζει την σερβική πλευρά, εμμένει ότι δεν έχει καμία πολιτική ανάμιξη στην ένταση, ότι δηλαδή δεν την υποκίνησε.

Σερβία: Διαρροή αμμωνίας έπειτα από εκτροχιασμό τρένου – Πάνω από 50 άνθρωποι με συμπτώματα δηλητηρίασης

Ο πρώην αστυνομικός Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος. Η προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των Σέρβων για να αποσύρουν τα οδοφράγματα. Τα άλλα αιτήματα αφορούν την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν, καθώς  και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από τον βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία.

Χθες, το βράδυ της Τρίτης, στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη νότια Σερβία με το Κόσοβο στήθηκε νέο οδόφραγμα, αυτήν τη φορά στη σερβική πλευρά των διοικητικών συνόρων. Κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν φορτηγά φορτωμένα με μπάζα, κάθετα στον δρόμο, εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των οχημάτων στη συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε». Στον αυτοκινητόδρομο έχει σχηματιστεί μεγάλη ‘ουρά’ από νταλίκες και αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί.

Συμφωνία Κοσόβου-Σερβίας για να τερματιστεί η επικίνδυνη διένεξη για τις πινακίδες

Η διάβαση αυτή αποτελεί το βασικό σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων προς το Κόσοβο, ενώ τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιείται από Κοσοβάρους που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους. Η αστυνομία της Σερβίας δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της οδικής αυτής αρτηρίας, ούτε γίνεται κάποια προσπάθεια για να απομακρυνθεί το οδόφραγμα. Η αστυνομία του Κοσόβου συνέστησε στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν άλλες μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στη νότια Σερβία ή να ταξιδεύουν μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Η στάση της Ρωσίας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας να προστατεύσει τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, αλλά αρνήθηκε την κατηγορία της Πρίστινα ότι η Ρωσία τροφοδοτεί με κάποιον τρόπο εντάσεις σε μια προσπάθεια να σπείρει χάος στα Βαλκάνια.

Κόσοβο: Παραιτήθηκαν όλοι οι Σέρβοι αξιωματούχοι από τις δημόσιες θέσεις – Διαδηλώσεις αύριο στο Βόρειο Κόσοβο

Οι Σέρβοι στην πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο ύψωσαν νέα οδοφράγματα χθες, Τρίτη, ώρες μετά την ανακοίνωση της Σερβίας ότι έθεσε τον στρατό της σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας έπειτα από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Ξελάλ Σβέκλα ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, αποσκοπεί να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο υποστηρίζοντας τους Σέρβους του Κοσόβου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι “λάθος” να αναζητείται μια καταστροφική ρωσική επιρροή.  «Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητείται καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ», σημείωσε ο Πεσκόφ.

«Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και φυσικά προστατεύει τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν κοντά σε τόσο δύσκολες συνθήκες και φυσικά αντιδρά με σκληρότητα, όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται», είπε ο Πεσκόφ και συνέχισε:  «Έχοντας πολύ στενές συμμαχικές σχέσεις, ιστορικές και πνευματικές σχέσεις με τη Σερβία, η Ρωσία παρακολουθεί πολύ στενά τι συμβαίνει, πώς γίνονται σεβαστά και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των Σέρβων», σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Και βεβαίως, υποστηρίζουμε το Βελιγράδι στις ενέργειες που γίνονται», κατέληξε.

Το Κοσσυφοπέδιο

Το Κόσοβο ήταν αυτόνομη επαρχία της Σερβίας, με πληθυσμό αλβανικό κατά πλειοψηφία. Το βόρειο τμήμα της ωστόσο, το οποίο συνορεύει με την Νότια Σερβία κατοικείται από σχεδόν συμπαγή σερβικό πληθυσμό.  Η αλβανική πλειοψηφία ξεσηκώθηκε μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ήττα της Σερβίας στον εμφύλιο και διεκδίκησε την ανεξαρτησία της. Ακολούθησε αιματηρός πόλεμος μεταξύ Σέρβων και Αλβανών που τερματίστηκε με ανακωχή. Η Σερβία δεν αναγνώρισε ποτέ την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου.

Γι’ αυτό και τα σύνορα της Νότιας Σερβίας στην επαρχία με το Κοσσυφοπέδιο αποκαλούνται διοικητικά σύνορα, γιατί δεν δέχτηκε το Βελιγράδι να αποχωριστεί το Κοσσυφοπέδιο και εξακολουθεί να το θεωρεί επαρχία του με κάποιον τρόπο. Για τον ίδιο λόγο και οι πινακίδες των αυτοκινήτων στο Κοσσυφοπέδιο παρέμειναν σερβικές, με αποτέλεσμα τώρα που η Πρίστινα θέλει να τις αλλάξει, να αντιδρούν και το Βελιγράδι και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ