Κορονοϊός: «Συναγερμός» στη Βρετανία για νέα μετάλλαξη – Μετά την «Κράκεν», εξαπλώνεται ο «Όρθρος»

Μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, με την ονομασία «Όρθρος» έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημαίνοντας νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Η νέα μετάλλαξη CH1.1 έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 23,3% των μολύνσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Sanger.

Στην αρχή του μήνα, η μετάλλαξη «Όρθρος» αντιπροσώπευε μικρό αριθμό περιπτώσεων. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ήταν υπεύθυνη για λίγο περισσότερο από το 1% των μολύνσεων. Αλλά τώρα, η «Όρθρος» αντιπροσωπεύει σχεδόν το 100% των περιπτώσεων σε ορισμένες περιοχές.

Η CH.1.1 είναι υποπαραλλαγή της BA.2.75, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022 στην Ινδία.

 

Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη «Κράκεν» ή XBB.1.5, τα στοιχεία δείχνουν ότι ευθύνεται πλέον για μόλις το 3,6% των μολύνσεων σε ολόκληρη την Αγγλία.

Μια μελέτη αξιολόγησης κινδύνου που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) μαζί με ακαδημαϊκούς διαπίστωσε ότι οι μεταλλάξεις CH.1.1 και XBB.1.5 είναι οι πιο πιθανές παραλλαγές που θα κυριαρχήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα συμβεί, εάν στο μεταξύ δεν προκύψουν κι άλλες, νέες, παραλλαγές αναφέρουν οι ειδικοί.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, ούτε η «Όρθρος» ούτε η «Κράκεν» έχουν χαρακτηριστεί ως παραλλαγές ανησυχίας από το UKHSA.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ