Κορονοϊός: Συμφωνία των χωρών της ΕΕ για τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά Covid – Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα

Ένα ακόμη βήμα ως προς την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου έκδοσης ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, με στόχο να ανοίξει ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι, φαίνεται πως επετεύχθη σήμερα, όπως αναφέρουν δύο διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν και επισήμως σήμερα για την έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σ’ αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το reuters, που επικαλείται έγγραφο το οποίο υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ, οι 27 χώρες-μέλη “υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021”.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να συμφωνήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται πάντως να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτόν τον μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Μάιο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται παράλληλα προκειμένου να διασφαλίσουν “ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις”, αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Η συμφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος όσων δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθούν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση. Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους. Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν εάν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό, που αφορά κάποιο εμβόλιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ