Κολομβία- Νεκροί στρατιωτικοί από ενέδρα ανταρτών

Κολομβία- Νεκροί στρατιωτικοί από ενέδρα ανταρτών

 

Δεκαπέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ανακοίνωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, εξέλιξη που εγείρει αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν αρχίσει πέρυσι.

«Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες των δεκαπέντε ηρώων που θυσίαζαν τη ζωή τους στην Αράουκα για την ηρεμία και την ασφάλεια των συμπολιτών τους», είπε ο Σάντος, ο οποίος υποσχέθηκε να εντείνει την επίθεση εναντίον της αντάρτικης οργάνωσης.

Οι στρατιωτικοί δέχθηκαν επίθεση από περίπου 70 αντάρτες των FARC σε αυτή την παραμεθόρια επαρχία, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, όπου δρουν επίσης οι μαχητές του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) αλλά και διάφορες οργανώσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Δώδεκα μαχητές των FARC συνελήφθησαν, εκ των οποίων πέντε τραυματίστηκαν, στη μάχη και στις επιχειρήσεις του στρατού που ακολούθησαν.

Ο πρόεδρος Σάντος, ο οποίος είχε στείλει κυβερνητικούς διαπραγματευτές στην Κούβα για να συζητήσουν με αντιπροσωπεία των FARC το τέλος του πολέμου, διεμήνυσε ότι οι επιθέσεις θα «αντιμετωπιστούν διά της ισχύος». «Έδωσα εντολές στις δυνάμεις μας να μην σταματήσουν ούτε μια στιγμή να δρουν ώστε να καταλήξουμε σε μια οριστική λύση», δήλωσε ο πρόεδρος.

Την προηγουμένη οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τέσσερις στρατιωτικοί και έξι γκεριγέρος –αντάρτες– σκοτώθηκαν σε μάχες που ξέσπασαν στην Γουαβιάρε, στη νότια Κολομβία, επίσης προπύργιο των FARC.

Συνολικά τουλάχιστον 19 στρατιωτικοί βρήκαν το θάνατο το Σάββατο, σε μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για τις ένοπλες δυνάμεις εδώ και μήνες.

Η οργάνωση FARC, που ιδρύθηκε πριν από 49 χρόνια έπειτα από μια εξέγερση των αγροτών και πρωταγωνιστεί στον πιο μακρόχρονο ανταρτοπόλεμο στη Λατινική Αμερική, μετράει ακόμη περίπου 8.000 μαχητές, σύμφωνα με τις αρχές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ