Κίνα: Κυνηγητό ακτιβιστών – αστυνομίας στο Διαδίκτυο – Πώς οργανώνουν τις διαδηλώσεις

Οι πολέμιοι των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της COVID, στην Κίνα, καταφεύγουν σε εφαρμογές γνωριμιών και στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διαφύγουν από τους λογοκριτές και να διαδώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Ξεχειλίζει» η οργή στην Κίνα – Η απάντηση για τον δημοσιογράφο του BBC που συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε

Καθώς οι εν λόγω ιστοσελίδες είναι μπλοκαρισμένες, στην χώρα, οι πολέμιοι των μέτρων επιδίδονται σε ένα κυνηγητό προηγμένης τεχνολογίας με την αστυνομία, κυνηγητό σαν το παραδοσιακό της γάτας με το ποντίκι . Βίντεο, φωτογραφίες και λογαριασμοί των πολέμιων των σκληρών μέτρων έχουν κατακλύσει τον έντονα λογοκριμένο κυβερνοχώρο στην Κίνα, μετά τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου, Αλλά οι ακτιβιστές, για να αποφύγουν την λογοκρισία σώζουν τα δεδομένα τους σε πλατφόρμες του εξωτερικού πριν προλάβουν οι λογοκριτές να τα σβήσουν, λένε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η οργή στους δρόμους και στο Διαδίκτυο

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πολλών κινεζικών πόλεων για τρεις ημέρες από την περασμένη Παρασκευή σε μια ένδειξη πολιτικής απείθειας που παρατηρείται για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Η οργή των πολιτών για την αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID του Πεκίνου γιγαντώνεται σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, αλλά η σπίθα που προκάλεσε το κύμα των διαδηλώσεων ήταν μια φονική πυρκαγιά σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι της δυτικής Κίνας.
Οι αρχές αρνούνται τις κατηγορίες που διατυπώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εξαιτίας του λοκντάουν οι ένοικοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τις διαδηλώσεις στους δρόμους του Ουρούμτσι, βίντεο από τις οποίες αναρτήθηκαν στις εφαρμογές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Weibo και Douyin. Οι λογοκριτές επιχείρησαν να τα σβήσουν γρήγορα αλλά χρήστες τα κατέβασαν και τα ανάρτησαν εκ νέου, όχι μόνο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα απαγορευμένα στην Κίνα Twitter και Instagram.
Κάτοικοι άλλων πόλεων και φοιτητές σε πανεπιστημιουπόλεις ανά την Κίνα διοργάνωσαν στη συνέχεια συγκεντρώσεις, οι οποίες βιντεοσκοπήθηκαν και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονται στις διαδηλώσεις και η κυβέρνηση έχει πει ελάχιστα σχετικά με αυτές.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαδηλώσεις, ότι η Κίνα είναι μια χώρα όπου προστατεύονται το κράτος δικαίου και όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών της, αλλά και ότι αυτά θα πρέπει να ασκούνται στο πλαίσιο του νόμου. Ανώτερος αξιωματούχος υγείας δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών για τα μέτρα ανάσχεσης της COVID πηγάζουν από τον υπερβάλλοντα ζήλο με τον οποίο αυτά εφαρμόζονται και όχι από τα ίδια τα μέτρα.

Το BBC καταγγέλλει τη σύλληψη δημοσιογράφου του στην Κίνα – ΒΙΝΤΕΟ

Το κυνηγητό

Οι διαδηλωτές που επικοινωνούν μέσω της δημοφιλέστερης αλλά εξαιρετικά λογοκριμένης εφαρμογής WeChat διατηρούν τις πληροφορίες στο ελάχιστο, σύμφωνα με διαδικτυακές συζητήσεις στρατηγικής που είδε το Reuters. Οι τοποθεσίες των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων δίνονται χωρίς εξήγηση ή επικοινωνούνται με συντεταγμένες χάρτη ή με έναν χάρτη που διακρίνεται αμυδρά στο φόντο μιας ανάρτησης.
Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε λογισμικό εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για να ξεπεράσουν το τείχος προστασίας (firewall) της Κίνας και να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι οι πολίτες έχουν δημιουργήσει ομάδες στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram για να μοιράζονται πληροφορίες για τις πόλεις τους, ενώ οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων εφαρμογών γνωριμιών χρησιμοποιούνται επίσης με την ελπίδα ότι υφίστανται λιγότερο έλεγχο, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή από το Πεκίνο που αρνήθηκε να κατονομαστεί, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν επίσης πλατφόρμες για να μοιράζονται συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σύλληψής τους, όπως με ποιο τρόπο να σβήνουν δεδομένα από ένα τηλέφωνο. Η αστυνομία ελέγχει τα τηλέφωνα για VPN και για την εφαρμογή Telegram, λένε κάποιοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ψεύτικα συνθήματα

Ένας λογαριασμός στο Twitter με σχεδόν 700.000 ακολούθους που ονομάζεται «Ο Δάσκαλος Λι δεν είναι ο δάσκαλός σου», έχει αποσπάσει μεγάλη προσοχή για τη δημοσίευση βίντεο διαμαρτυρίας από όλη την Κίνα. Κάποια στιγμή την Κυριακή ο λογαριασμός ανέφερε: “Προς το παρόν, υπάρχουν πάνω από δώδεκα αιτήσεις κάθε δευτερόλεπτο.”  Οι χρήστες του διαδικτύου προσπαθούν επίσης να ξεφύγουν από τους λογοκριτές με ψεύτικες πατριωτικές αναρτήσεις , ή με αναρτήσεις που δείχνουν ένα κενό τετράγωνο, μια αναφορά στο λευκό φύλλο χαρτιού, το σύμβολο διαμαρτυρίας που έχουν υιοθετήσει οι Κινέζοι.

Κίνα: Οργή και μεγάλες διαδηλώσεις για τα νέα αυστηρά lockdown λόγω κορονοϊού

Μια ανάρτηση, που έγινε viral στην εφαρμογή WeChat της Κίνας, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, επαναλάμβανε τη λέξη «καλό» για κάθε γραμμή, προφανώς χλευάζοντας την τάση των αρχών και των κρατικών μέσων ενημέρωσης να παρουσιάζουν τα πάντα θετικά. Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε ευρέως προτού εξαφανιστεί.

Ορισμένοι χρήστες του WeChat έχουν δημοσιεύσει αποσπάσματα από δηλώσεις ηγετών όπως ο Μάο Τσετούνγκ και ο Σι, με τις οποίες εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ελευθερία του λόγου ή και στη λαϊκή εξέγερση. Είναι τμήματα από ομιλίες που έκαναν οι δύο ηγέτες, αλλά σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, ωστόσο πρόκειται για «ατάκες» που ταιριάζουν γάντι στους πολέμιους της πολιτικής μηδενικού COVID, την οποία επιβάλει η κυβέρνηση της Κίνας.  «Τώρα ο κινεζικός λαός έχει οργανωθεί και δεν πρέπει να τα βάλουμε μαζί του», δήλωσε ο Σι σε απόσπασμα από μια ομιλία του, το 2020 για τον εορτασμό της 70ης επετείου από την είσοδο της Κίνας στον πόλεμο της Κορέας. Είναι από τις ατάκες η οποία αναδημοσιεύτηκε ευρέως χθες Δευτέρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ