Κίνα κατά ΗΠΑ: “Προκλητική” η διέλευση του αμερικανικού αντιτορπιλικού από τον Πορθμό της Ταϊβάν

Την οργή του Πεκίνου έχει προκαλέσει η διέλευση του αμερικανικού αντιτορπιλικού Ralph Johnson από τον Πορθμό της Ταϊβάν. Ο κινεζικός στρατός χαρακτήρισε σήμερα αυτή τη διέλευση “προκλητική” ενέργεια των ΗΠΑ, που στέλνει λάθος μηνύματα. 

Το Ralph Johnson διέπλευσε τον Πορθμό της Ταϊβάν στις 17 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κινεζικό στρατό, επρόκειτο για μια “προκλητική” ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών και έστειλε τα λάθος μηνύματα στις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Μια τέτοια ενέργεια ήταν “πολύ επικίνδυνη”, ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα οργανώθηκαν για να παρακολουθήσουν τη διέλευση του αμερικανικού πολεμικού πλοίου.

Η Κίνα δηλώνει ότι η Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, αλλά είναι ο μεγαλύτερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ,Τζο Μπάιντεν χθες, Παρασκευή, ότι το θέμα της Ταϊβάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο αρνητικός αντίκτυπος στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ