Δημοσίευμα-βόμβα για πρόταση των ΗΠΑ στην Τουρκία: Στείλτε S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα F-35

Μια πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην τουρκική πλευρά να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που είχε παραλάβει. Εάν η Τουρκία συμφωνήσει, θα μπορούσε, ως αντάλλαγμα,  να ανοίξει ο δρόμος για να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε αποπεμφθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Αυτό ωστόσο, θα δρομολογούσε εξελίξεις, καθώς θα επηρέαζε αρνητικά τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα, εν μέσω, μάλιστα, του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των NYT Ντέιβιντ Σάνγκερ, η πρόταση αυτή έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι αυτή τη στιγμή, ούτε έχει δώσει απάντηση.


“Αμερικανοί αξιωματούχοι διατύπωσαν την ιδέα η κυβέρνηση της Τουρκίας να δώσει στην Ουκρανία το εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Είναι το ίδιο το σύστημα, που κατασκεύασε η Ρωσία, και για το οποίο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τιμώρησαν την Τουρκία – σύμμαχο του ΝΑΤΟ – επειδή το αγόρασε από τη Μόσχα πριν από αρκετά χρόνια. Τώρα οι Αμερικανοί διπλωμάτες βλέπουν έναν τρόπο να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Ρωσία — και να δώσουν στους Ουκρανούς ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας που υπάρχουν” αναφέρει η εφημερίδα.

F-35

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, θα μπορούσε να έχει σημαντικό όφελος.  “Εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 —στο οποίο ήταν ταυτόχρονα αγοραστής και κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα αεροσκάφη— μετά την αγορά των ρωσικών S-400. Μια συμφωνία για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35” σημειώνουν οι New York Times.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ