Κέρι: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Κέρι: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, ώρες μετά την υπογραφή της.

«Τώρα αρχίζει το πραγματικά δύσκολο στάδιο κι αυτό είναι η προσπάθεια να υπάρξει περιεκτική συμφωνία, η οποία απαιτεί να πραγματοποιηθούν τεράστια βήματα σε ό,τι αφορά την επαλήθευση, τη διαφάνεια και την ευθύνη», είπε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο, με τον βρετανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Τα ξημερώματα και ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις, κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τα πυρηνικά στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη.

Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αρχικά για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο δεν θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις. Στόχος είναι η επίτευξη τελικής συμφωνίας αργότερα μέσα στο χρόνο.

Στις συνομιλίες στη Γενεύη συμμετείχαν αμφότεροι οι Κέρι και Χέιγκ προτού μεταβούν στο Λονδίνο για τις συνομιλίες τους που θα επικεντρωθούν στη Λιβύη και στη Συρία.

Ο Χέιγκ χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «μία καλή συμφωνία για τη Μέση Ανατολή και για τον κόσμο».

«Είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για το μέλλον και θεωρώ ότι δικαιώνει την πολιτική της άσκησης πίεσης μέσω κυρώσεων και της διπλωματίας μέσω διαπραγματεύσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν ισχυροί εταίροι για τόσο καιρό», εξήγησε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ