Καρκινογόνος ουσία σε υψηλά επίπεδα εντοπίστηκε σε προϊόντα για την ακμή – Παγκόσμιος συναγερμός

Υψηλά επίπεδα του καρκινογόνου χημικού βενζόλιο εντοπίστηκαν σε ορισμένες θεραπείες ακμής από μάρκες όπως η Clinique της Estée Lauder, η Up&Up της Target και η Clearasil της Reckitt Benckiser, δήλωσε το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure του Κονέκτικατ.

Το βενζόλιο (ή βενζένιο) μπορεί να συγκεντρωθεί σε «μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» τόσο σε συνταγογραφούμενα όσο και σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας ακμής με υπεροξείδιο του βενζολίου, ανακοίνωσε η Valisure.

Άλλα προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκε βενζόλιο περιλαμβάνουν τα Proactiv και PanOxyl, το σαπούνι της Walgreens για την ακμή και την κρέμα Equate Beauty της Walmart για την ακμή.

Η καρκινογόνος ουσία έχει ήδη βρεθεί σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντηλιακά, αντισηπτικά χεριών και σαμπουάν, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει ανακλήσεις από εταιρείες όπως η Procter & Gamble και η Johnson & Johnson.

Αλλά η ανίχνευση βενζολίου στα προϊόντα θεραπείας ακμής ήταν «ουσιωδώς διαφορετική» από τις άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη Valisure.

«Το βενζόλιο που βρήκαμε στα αντηλιακά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα αφορούσε προσμείξεις που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, στα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου προέρχεται από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Valisure Ντέιβιντ Λάιτ.

Οι δοκιμές της Valisure έδειξαν ότι σε ορισμένα προϊόντα πιθανώς ανιχνεύεται βενζόλιο που ξεπερνά κατά 800 φορές το όριο της FDA.

Υψηλά επίπεδα βενζολίου δεν βρέθηκαν μόνο στα προϊόντα ακμής αλλά και στον αέρα γύρω απ’ αυτά, υποδεικνύοντας ότι το καρκινογόνο θα μπορούσε να διαρρεύσει από συσκευασίες, εγκυμονώντας πιθανό κίνδυνο εισπνοής, ανέφερε η Valisure.

Επικίνδυνο το βενζόλιο – Με φειδώ η χρήση τους

Η Χρύσα Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, μιλά στο MEGA και εξηγεί ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν από τη χρήση του βενζόλιου.

«Κατρακυλά» η μετοχή της Estée Lauder

Οι εταιρίες καλλυντικών αμέσως μετά την κυκλοφορία της είδησης, «αισθάνονται» την πίεση στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ήδη από εχθές η πτώση των τιμών των μετοχών τους  έχει επηρεαστεί, ωστόσο  τηρείται ψύχραιμη στάση μέχρι να αποφανθεί o Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας FDA.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ