Ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής στην πόλη Τσεσένα της Ιταλίας κατάφερε να παραβιάσει τα συστήματα ασφαλείας του ιταλικού Υπουργείου Παιδείας, αλλά και να επηρεάσει δρομολόγια πλοίων στη Μεσόγειο. Ο ανήλικος… χάκερ, χρησιμοποιώντας μόνο τον υπολογιστή του από το δωμάτιό του, απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι ψηφιακές υποδομές.
Σύμφωνα με την “Corriere di Bologna”, ο δεκαπεντάχρονος εισχώρησε στις βάσεις δεδομένων του σχολείου του μέσω του ιστότοπου του Υπουργείου Παιδείας. Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση, καθώς οι κρατικοί ιστότοποι θεωρούνται «ψηφιακά θωρακισμένοι». Το Υπουργείο αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας.
Η δράση του μαθητή, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Όπως έγινε γνωστό, ο νεαρός άλλαξε τις πορείες πετρελαιοφόρων πλοίων στη Μεσόγειο, γεγονός που – σύμφωνα με τις αρχές – έκανε «απλά για διασκέδαση».
Η υπόθεση κινητοποίησε την Ταχυδρομική Αστυνομία, γνωστή για τη διαχείριση ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Οι αρχές χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να εντοπίσουν τον δράστη, ενώ πλέον ο δεκαπεντάχρονος κατηγορείται για σειρά σοβαρών ηλεκτρονικών αδικημάτων. Εξαιτίας της ανηλικότητάς του, η υπόθεση θα εξεταστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων της Μπολόνιας.