Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει «να αυξήσει» τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα», δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Αρχηγός Ισραηλινών Δυνάμεων: Θα μπούμε στη Λωρίδα της Γάζας
Ο αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Χέρτσι Χαλέβι, είπε στους διοικητές του Ισραηλινού Στρατού το Σάββατο ότι ο στρατός θα ξεκινήσει μια επιχείρηση για την εξάλειψη της Χαμάς, όπως μετέδωσε το CNN.
«Θα μπούμε στη Λωρίδα της Γάζας. Θα ξεκινήσουμε ένα επιχειρησιακό και επαγγελματικό έργο για να καταστρέψουμε στελέχη της Χαμάς και υποδομές», είπε ο αρχηγός προς την Ταξιαρχία Γκολάνι του Ισραηλινού Στρατού.
Ο Χαλέβι είπε ότι όταν οι Ισραηλινοί Στρατοί εισέλθουν στη Γάζα, θα «έχουν κατά νου» τις εικόνες που εμφανίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επίθεσης της Χαμάς που σκότωσε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ.
Είπε ότι «η Γάζα είναι περίπλοκη και γεμάτη κόσμο, αλλά ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζεται. Όλες οι δυνατότητες του Ισραηλινού Στρατού θα είναι μαζί σας σε αυτόν τον ελιγμό. Να είστε γενναίοι, με αυτή τη νοοτροπία, να είστε πολύ αποφασισμένοι και να δώσετε στους στρατιώτες αυτοπεποίθηση».
Έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία
Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα μετά την μεταφορά από 20 φορτηγά φορτίου με βοήθεια που έφθασε στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας.
«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».
Το Κατάρ σε ρόλο διαμεσολαβητή: «Σε εξέλιξη οι συζητήσεις, σύντομα θα απελευθερωθούν κι άλλοι όμηροι της Χαμάς»
Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.
“Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι”, πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.
Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων “μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν”, τόνισε.
Οι δύο γυναίκες επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.
Περίπου 200 όμηροι — Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας — απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να “εξοντώσει” το ισλαμιστικό κίνημα.
Χαμάς: Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει άλλους δύο ομήρους που σκοπεύαμε να απελευθερώσουμε
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι σκόπευε να απελευθερώσει δύο ακόμη ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους», αλλά το Ισραήλ «αρνήθηκε να τους δεχτεί».
Ο Abu Ubaida, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, ανέφερε σε δήλωση ότι ενημέρωσε το Κατάρ χθες (20/10) για τις προθέσεις του, όπως μεταδίδει το Skynews.
Το Κατάρ μεσολάβησε στις συνομιλίες που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων Judith Raanan και της κόρης της Natalie Raanan χθες.
Η Χαμάς είπε ότι και αυτοί ελευθερώθηκαν για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Κάιρο: Απέτυχε η ειρηνευτική σύνοδος – Έληξε χωρίς συμφωνία, οργισμένη ανακοίνωση από την Αίγυπτο
Την ίδια ώρα, στα σκοτεινά νερά του Νείλου βάλτωσε η ειρηνευτική διάσκεψη του Καΐρου σε μία πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να επιτεθεί στην διεθνή κοινότητα κατηγορώντας την ότι δεν κάνει αρκετά για την ειρήνη. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, επειδή είχαν εκδηλωθεί διαφωνίες μεταξύ των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη.