Ισραήλ: Οργή για τον θάνατο των 3 ομήρων από ισραηλινούς στρατιώτες – Αλλάζουν τα πρωτόκολλα του στρατού στην Γάζα

Οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι που σκοτώθηκαν κατά λάθος στη Γάζα από δυνάμεις του Ισραήλ στην Γάζα,  κρατούσαν λευκή σημαία, σύμφωνα με μια αρχική έρευνα για το συμβάν, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, οι 3 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα στη γειτονιά Σετζάιγια της Πόλης της Γάζας την Παρασκευή. Ήταν χωρίς πουκάμισο και ένας από αυτούς κρατούσε ένα ραβδί με μια αυτοσχέδια λευκή σημαία, δήλωσαν χθες οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (ο Ισραηλινός στρατός)μετά από έρευνα για το τραγικό περιστατικό. Ο Yotam Haim, ο Samar Talalka και ο Alon Lulu Shamriz κατάφεραν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία της Χαμάς προτού πυροβοληθούν κατά λάθος από τα στρατεύματα το πρωί της Παρασκευής γύρω στις 10 π.μ. . Η οργή ξεχειλίζει πια στο Ισραήλ

Διαδηλώσεις για τη εκτέλεση των τριών ισραηλινών ομήρων πραγματοποιήθηκαν στο Τελ Αβίβ με έκκληση προς την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να φέρει στο σπίτι τους άλλους ομήρους από τη Γάζα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τους θανάτους ως «αφόρητη τραγωδία».

Το περιστατικό

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματικό της Νότιας Διοίκησης, το περιστατικό ξεκίνησε όταν ένας στρατιώτης από το 17ο τάγμα της Ταξιαρχίας Bislamach που στάθμευε σε ένα κτίριο εντόπισε τρεις ύποπτες φιγούρες που έβγαιναν από ένα κτίριο αρκετές δεκάδες μέτρα μακριά.

Το συμβάν έλαβε χώρα σε μια περιοχή σφοδρών μαχών όπου μαχητές της Χαμάς επιχειρούν με πολιτικά και χρησιμοποιούν τακτικές εξαπάτησης, είπε ο αξιωματούχος. “Είναι όλοι τους χωρίς πουκάμισα και έχουν μια μαγκούρα με λευκό ύφασμα επάνω. Ο στρατιώτης αισθάνεται πως απειλείται και ανοίγει πυρ. Ανακοινώνει πως είναι τρομοκράτες, (οι δυνάμεις) ανοίγουν πυρ, δύο σκοτώνονται αμέσως”, δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο τρίτος όμηρος τραυματίστηκε και οπισθοχώρησε σε ένα κτίριο σε κοντινή απόσταση όπου ζήτησε βοήθεια στα εβραϊκά, είπε ο αξιωματούχος. Σε εκείνο το στάδιο, ο διοικητής του τάγματος, ο οποίος βρισκόταν επίσης στο πολυώροφο κτίριο από όπου είχε πυροβολήσει ο στρατιώτης, βγήκε έξω και κάλεσε τις δυνάμεις να σταματήσουν τους πυροβολισμούς. Εν τω μεταξύ, ήχοι κάποιου – προφανώς του τρίτου όμηρου – που φώναζε «Βοήθεια» στα εβραϊκά ακούστηκαν από τα στρατεύματα στην περιοχή. Λίγες στιγμές αργότερα, ο τρίτος άνδρας βγήκε από το κτίριο στο οποίο είχε καταφύγει, αλλά ένας άλλος στρατιώτης άνοιξε πυρ εναντίον του, σκοτώνοντάς τον.

Ο διοικητής του τάγματος συνειδητοποίησε τότε ότι η εμφάνιση του τρίτου άνδρα ήταν ασυνήθιστη και αποκαλύφθηκε ότι ήταν Ισραηλινός όμηρος. Τα τρία πτώματα μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για αναγνώριση. Ο στρατιώτης που άνοιξε πυρ όταν ταυτοποίησε τους τρεις άνδρες το έκανε ενάντια στα πρωτόκολλα, όπως και ο στρατιώτης που σκότωσε τον τρίτο άνδρα, σύμφωνα με τον αξιωματικό, γράφουν οι Times of Israel.

Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

Ωστόσο, οι IDF κατάλαβαν ότι οι συνθήκες στο πεδίο οδήγησαν τους στρατιώτες να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο – ο ανώτερος αξιωματικός είπε ότι ο στρατός δεν έχει συναντήσει κανέναν Παλαιστίνιο άμαχο στη Σετζάγια τις τελευταίες ημέρες. Υπονοούσε ότι κανείς δεν περίμενε να συναντήσει πολίτες σε εμπόλεμη ζώνη.

Το ίδιο το σενάριο, των ομήρων να κυκλοφορούν σε μια ζώνη μάχης, δεν ελήφθη υπόψη από το IDF. Αμέσως μετά το περιστατικό, το IDF έστειλε νέα πρωτόκολλα στα στρατεύματα που επιχειρούν στην Γάζα για την πιθανότητα να πέσουν και σε άλλους ομήρους που ίσως καταφέρουν να ξεφύγουν από την αιχμαλωσία, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ