Ισραήλ: Γιατί ανακαλεί τον πρεσβευτή του στον ΟΗΕ – Τι ζητεί η Χαμάς για να ελευθερώσει όλους τους ομήρους

Ανακαλεί το Ισραήλ τον πρέσβη του στον ΟΗΕ, θωρώντας ότι Ηνωμένα Έθνη μεροληπτούν υπέρ της Χαμάς, η οποία παραδέχεται τώρα ότι δεν έχει πλήρη εικόνα για την τύχη των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου, όταν άνδρες της επιτέθηκαν στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση του πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τον ΟΗΕ για προσπάθεια αποσιώπησης της έκθεσης για τους βιασμούς που διέπραξαν μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. «Έδωσα εντολή στον πρεσβευτή μας στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν να επιστρέψει στο Ισραήλ για επείγουσες διαβουλεύσεις σχετικά με την προσπάθεια αποσιώπησης της σοβαρής έκθεσης του ΟΗΕ για τους μαζικούς βιασμούς που διέπραξαν η Χαμάς και οι συνεργοί της στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρει ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επειδή δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξετάσει τα ευρήματα της έκθεσης και να χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» τη Χαμάς. Τα Ηνωμένα Έθνη «χρειάστηκαν πέντε μήνες για να αναγνωρίσουν επιτέλους τα ειδεχθή σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε επίσης ο Ισραέλ Κατς, καταγγέλλοντας την «επαίσχυντη σιωπή» για τα ευρήματα της έκθεσης.

Η Χαμάς

Εντωμεταξύ η Χαμάς παραδέχτηκε ότι αγνοεί ποιοι από τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι ζωντανοί και ποιοι είναι νεκροί, όπως είπε σήμερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης.
«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί ή νεκροί, αν σκοτώθηκαν από τα (ισραηλινά) πλήγματα ή αν πέθαναν από την πείνα», είπε ο Μπάσεμ Ναΐμ. «Οι αιχμάλωτοι κρατούνται από διάφορες ομάδες, σε διαφορετικές τοποθεσίες», εξήγησε.
Περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 130 όμηροι παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα, όμως οι 31 από αυτούς είναι νεκροί. Περίπου 100 άλλοι απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, σε ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.

Οι όμηροι στο επίκεντρο των ειρηνευτικών συνομιλιών

Το θέμα των ομήρων είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κάιρο με στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου. Οι μεσολαβήτριες χώρες (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ) επιδιώκουν να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους που φέτος ξεκινά στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί από τη Χαμάς να της παραδώσει έναν ακριβή κατάλογο των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Κάιρο (σε αντίθεση με την παλαιστινιακή οργάνωση) επειδή δεν της δόθηκε αυτή η λίστα. Η Χαμάς από την πλευρά της ζητά την οριστική κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων προτού συμφωνήσει για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σύμφωνα με τον Μπάσεμ Ναΐμ, που βρίσκεται στο Κάιρο, «το ερώτημα που αφορά τους κρατούμενους (σ.σ. ομήρους) δεν αναφέρθηκε σε κανένα έγγραφο ή πρόταση κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».
«Η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε» τα ονόματα, τον αριθμό και ποιοι από αυτούς είναι ζωντανοί, εξήγησε.

Επίθεση στην Ραμάλα

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη διοικητική πρωτεύουσα των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας έναν 16χρονο σε προσφυγικό καταυλισμό κατά τη μεγαλύτερη επιδρομή τους στην πόλη για χρόνια, όπως δήλωσαν σήμερα παλαιστινιακές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ραμάλα δήλωσαν πως ισραηλινές δυνάμεις με δεκάδες οχήματα εισέβαλαν στην πόλη, που είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 16χρονο Μουστάφα Αμπού Σάλμπακ, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στον καταυλισμό προσφύγων Αμ’άρι.  Η βία αυξήθηκε απότομα σε όλη τη Δυτική Όχθη παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα: τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, ενώ το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά επιδρομές σε όλη την παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το 1967.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ