Ισραήλ: «Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις» – Καμία αναφορά στην επίθεση από τον πρόεδρο του Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί εκφώνησε σήμερα το πρωί ομιλία χωρίς να πει λέξη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν λίγες ώρες πριν και τις οποίες οι ιρανικές αρχές δεν συνδέουν με την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Ο Ιρανός πρόεδρος απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στην πόλη Νταμγάν και έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στην τεταμένη διεθνή συγκυρία στην Μέση Ανατολή έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου σαββατοκύριακου κατά του Ισραήλ.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου, «δείχνει την κυριαρχία μας, την σιδηρά πυγμή του λαού μας και την ενότητά μας», είπε. «Όλες οι πλευρές του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές τάσεις συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η επιχείρηση ενίσχυσε την δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

Δεν έκανε καμία αναφορά στις σημερινές εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στην πόλη του Ισπαχάν και τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως ισραηλινή επίθεση.

«Οι πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης δεν είναι ακριβείς», δήλωσε νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλίριαν. Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό των συνόρων κατά του Ισπαχάν ή άλλων περιοχών της χώρας».

«Έκαναν μόνο μία αποτυχημένη και ταπεινωτική απόπειρα να πετάξουν drones, τα οποία καταρρίφθηκαν», έγραψε στο Χ χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τους υπεύθυνους των ενεργειών αυτών.

«Η σημερινή έκρηξη στον ουρανό του Ισπαχάν συνδεόταν με την βολή των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας επί ύποπτου αντικειμένου που δεν προκάλεσε ατύχημα ή ζημία», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.

«Οι ειδικοί μελετούν τις διαστάσεις του ζητήματος και θα ενημερώσουν αφού λάβουν τα αποτελέσματα», πρόσθεσε. «Είδατε ήδη την αντίδραση του Ιράν», απάντησε ο αρχηγός του στρατού όταν ερωτήθηκε για πιθανή απάντηση της Τεχεράνης.

Ισραήλ: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Με το συγκεκριμένο «χτύπημα», σύμφωνα με την Jerusalem Post που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Ισραήλ έστειλε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στην Τεχεράνη, χτυπώντας «ακριβώς δίπλα» σε πυρηνική τοποθεσία. Αυτό σημαίνει ότι «επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο».

«Με άλλα λόγια η επίθεση στην Ισφαχάν ήταν σχεδιασμένη όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να κάνει ξεκάθαρο το πόσο ευάλωτες σε επίθεση είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει επίσημα παρά μονο μέσω Ισραηλινών αξιωματούχων οι οποίοι διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για ένα πρώτο μήνυμα προς το Ιράν, ότι το Ισραήλ μπορεί να το πλήξει ανά πάσα στιγμή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ