Ισημερινός: Πυρά και απειλητικά μηνύματα ενός τηλεοπτικού σταθμού και μιας εφημερίδας

Δυο άγνωστοι κινούμενοι με μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, εναντίον ενός τηλεοπτικού σταθμού, ενώ άφησαν απειλητικά μηνύματα εναντίον μιας εφημερίδας στη Γουαγιακίλ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στον Ισημερινό και επίκεντρο της βίας των συμμοριών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η «επίθεση» είχε στόχο το τηλεοπτικό δίκτυο RTS, διευκρίνισε μέσω Twitter. «Άγνωστοι πυροβόλησαν τις πόρτες του μέσου ενημέρωσης και άφησαν φυλλάδια με απειλητικό περιεχόμενο εναντίον της εφημερίδας Extra», πρόσθεσε η εισαγγελία.

Τα φυλλάδια απευθύνονται στους λιανοπωλητές εφημερίδων, διατάσσουν να «απαγορευτεί» η πώληση της Έξτρα. Οι δράστες απειλούν ότι θα εκτελέσουν όποιον δεν συμμορφωθεί προς την απειλή αυτή, καθώς και τον διευθυντή της εφημερίδας.

Με ανακοίνωσή του, το μέσο ενημέρωσης διαβεβαίωσε πως θα «συνεχίσει να ενημερώνει για τα γεγονότα που συνδέονται με την κρίση στο σωφρονιστικό σύστημα και την ανασφάλεια που πλήττει τη χώρα».

Σε ενημερωτική εκπομπή του χθες το RTS επιβεβαίωσε την επίθεση στις εγκαταστάσεις του τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. «Δεν θα τα καταφέρουν να μας κάνουν να σιωπήσουμε, είμαστε δίκτυο σοβαρών δημοσιογράφων», διαβεβαίωσε η παρουσιάστρια Λουίσα Ντελγκαντίγιο.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο αντέδρασε καταδικάζοντας τις «ενέργειες βίας και εκφοβισμού» εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης και εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της στο RTS και στην Έξτρα.

Ο Ισημερινός είναι αντιμέτωπος με κύμα βίας άνευ προηγουμένου που συνδέεται με την εμπορία ναρκωτικών, καθώς συμμορίες συγκρούονται ανελέητα για τον έλεγχο του χρυσοφόρου αυτού λαθρεμπορίου. Οι συγκρούσεις εκτυλίσσονται πολύ συχνά μέσα στις φυλακές της χώρας, όπου από το 2021 έχουν σκοτωθεί κάπου 400 κρατούμενοι σε εννιά σφαγές.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, 29 φυλακισμένοι σκοτώθηκαν σε δύο μακελειά τη Δευτέρα και την Τετάρτη σε σωφρονιστικά καταστήματα στη Λατακούνγκα και στη Γουαγιακίλ. Η μεγάλη φυλακή Γουάγιας 1 σε αυτή την τελευταία πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη από τη βία μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, μετρά 214 δολοφονημένους εγκλείστους, κατά δημοσιεύματα στον Τύπο του Ισημερινού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ