Ιράν: Νεκρή 15χρονη μαθήτρια μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από αστυνομικούς με πολιτικά

Μία 15χρονη μαθήτρια από το Ιράν έπεσε νεκρή την περασμένη εβδομάδα, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της από τις δυνάμεις της τάξης, που έκαναν επιδρομή στο σχολείο της.

Την είδηση γνωστοποίησε ένα συνδικάτο εκπαιδευτικών, που ζήτησε από τις αρχές να σταματήσουν να σκοτώνουν αθώους διαδηλωτές.

Η 15χρονη Ασρά Παναχί πέθανε στις 13 Οκτωβρίου, έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσαν στο σχολείο της αστυνομικοί που φορούσαν πολιτικά ρούχα. Το περιστατικό συνέβη στο Λύκειο Σαχέντ, στην Αρνταμπίλ, πόλη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό Ιράν, όπως αναφέρει το Συμβούλιο Συντονισμού Συνδικάτων Εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι μαθήτριες βγήκαν από το σχολείο για μια “ιδεολογική εκδήλωση” που διοργανώθηκε σε μέρος που είναι γνωστό για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ορισμένες από τις μαθήτριες που “φώναξαν συνθήματα κατά των διακρίσεων και των ανισοτήτων” έπεσαν “θύμα βίας και προσβολών από γυναίκες καλυμμένες με μαντίλες και ντυμένες με πολιτικά”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα το συνδικάτο. Όταν επέστρεψαν στο σχολείο, οι μαθήτριες ξυλοκοπήθηκαν ξανά, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι “μια από τις μαθήτριες, η Ασρά Παναχί, πέθανε δυστυχώς στο νοσοκομείο, ενώ άλλες συνελήφθησαν” και προσθέτουν ότι κι άλλο παιδί που φοιτούσε στο σχολείο έπεσε σε κώμα μετά τον ξυλοδαρμό του.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε βίντεο στο οποίο ο θείος της Ασρά δηλώνει ότι η έφηβη πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ενώ ο βουλευτής του Αρνταμπίλ Καζέμ Μουσαβί, τον οποίο επικαλέστηκε ο ιστότοπος Didban Iran, δήλωσε ότι η μαθήτρια “αυτοκτόνησε καταπίνοντας χάπια”.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του πρώην ποδοσφαιριστή Αλί Νταεΐ, ο οποίος τόνισε ότι δεν πιστεύει τις θεωρίες περί καρδιακής ανακοπής ή αυτοκτονίας και τις χαρακτήρισε “φήμες”.

“Αν ο κ. Νταεΐ έχει στοιχεία γι’ αυτό που λέει για τον θάνατο της μαθήτριας του Αρνταμπίλ, θα πρέπει να τα παρουσιάσει στις αρμόδιες αρχές το ταχύτερο δυνατό”, αντέδρασε στον ιστότοπό της Mizan Online η ιρανική δικαστική αρχή, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του πρώην ποδοσφαιριστή “ψευδείς ειδήσεις”.

Σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τρίτη, οι εκπαιδευτικοί επέκριναν την απόφαση του σχολείου να οδηγήσει μαθήτριες σε “ιδεολογική εκδήλωση” χωρίς την συγκατάθεση των γονέων τους και υπογράμμισαν: “Καλούμε τις αρχές να βάλουν τέλος στον φόνο αθώων ανθρώπων και ανυπεράσπιστων διαδηλωτών”.

Τουλάχιστον 23 παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

ΦΩΤΟ: twitter

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ