ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα επισπεύσει την προσφυγή κατά της προεδρικής ασυλίας του Ντόναλντ Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε την Παρασκευή να επισπεύσει την εξέταση των αιτημάτων ασυλίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ομοσπονδιακή ποινική υπόθεση εναντίον του για την αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 – ενδεχομένως καθυστερώντας τη δίκη του, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου.

Ο ειδικός σύμβουλος Τζακ Σμιθ είχε ζητήσει από τους εννέα δικαστές να “λάβουν αμέσως απόφαση” σχετικά με τον ισχυρισμό του Τραμπ, αλλά αρνήθηκαν – αφήνοντάς τον να πάρει το δρόμο του μέσα από το σύστημα των εφετείων.

Η καθυστέρηση έρχεται καθώς μια άσχετη δικαστική διαμάχη αξιολογεί κατά πόσον ο 77χρονος πρώην πρόεδρος είναι επαναστάτης που απαγορεύεται συνταγματικά από μια δεύτερη μη συνεχόμενη θητεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε την Παρασκευή να αποφανθεί άμεσα για τον ισχυρισμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά για την προσπάθειά του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020. Αυτή η απόφαση επιτρέπει σε κατώτερο δικαστήριο να συνεχίσει να εξετάζει το θέμα.

Οι δικαστές, απορρίπτοντας το έκτακτο αίτημα του ειδικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζακ Σμιθ, αρνήθηκαν ουσιαστικά να παρακάμψουν ένα κατώτερο εφετείο προκειμένου να επισπεύσουν την έκδοση οριστικής απόφασης επί του ισχυρισμού του Τραμπ περί ποινικής ασυλίας ενόψει της δίκης του πρώην προέδρου.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τραμπ, ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει το Κογκρέσο και να εξαπατήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω σχεδίων για την ανατροπή της εκλογικής νίκης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2020.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί με το σκεπτικό ότι οι πρώην πρόεδροι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες για συμπεριφορά που σχετίζεται με τα επίσημα καθήκοντά τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ